5 tips: Så sticker du ut i en virtuell miljö

2020-06-01 08:01  
Ett allt vanligare inslag på arbetsplatser. Dagliga möten som sker digitalt. Foto: Jonas Gustavsson

När du arbetar hemifrån är det viktigt att du själv inte uppfattas som distanserad. Här är några sätt att behålla närvaron och göra ett positivt intryck.

Det går att sticka ut och visa framfötterna även i en virtuell arbetsmiljö. Tidningen Forbes har sammanställt några tips:

Bete dig som vanligt

Framgångsrika människor fortsätter att agera professionellt och använder inte ursäkten att de arbetar på en annan plats. Ta på dig de kläder du normalt skulle ha på kontoret om du deltar i ett videomöte. Fortsätt också att vara i tid för möten.

Kontrollera utrustning

Se till att all utrustning, inklusive kamera och ljud, fungerar under virtuella möten. Då slipper kollegorna bli frustrerade över avbrott. Kollegornas fokus ska vara på dig, inte på trasslande teknik. Försök att ha bra belysning när du använder kameran. Då syns du lika bra som på kontoret.

Läs mer: Fem tips som motar Zoom-trötthet

Jobba på samma tider

För att kunna göra ett bra intryck bör du anpassa ditt jobbschema till de flesta kollegors arbetstider. Att vara närvarande online, och exempelvis snabbt svara på mejl, kan hjälpa dig att upplevas som alert och produktiv.

Kommunicera tydligt

All kommunikation med dina kollegor är en möjlighet att utveckla och vårda relationer. Håll därför chefen och kollegorna uppdaterade om hur dina projekt framskrider. Kontakta kollegor om ni inte hörs som planerat. Använd telefon istället för e-post om det finns en risk för missförstånd.

Läs mer: Så får du ut mest av ditt digitala nätverkande

Var alltid redo

Ha en plan för varje möte. Gör en agenda, även om den bara är för dina egna ögon. Då märker mötesdeltagarna att du är organiserad och inte slösar tid. Tänk på möjliga lösningar på problem. Lyft fram idéer som kan hjälpa din organisation och din chef.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt