Karriär

Testriggen gav dem fint pris

Johan Flink (till vänster) och John Alkemark vann första pris i Automation student. Foto: Fredrik Karlsson
Johan Flink (till vänster) och John Alkemark vann första pris i Automation student. Foto: Fredrik Karlsson

Verktygsmaskintillverkaren Yamazaki Mazaks fabrik i England saknade en testrigg. Det fixade Chalmersstudenterna John Alkemark och Johan Flink som prisas för sitt arbete.

Publicerad

John Alkemark och Johan Flink står som vinnare av Automation student. Tävlingen utser bästa examensarbetet inom automationsområdet. Bakgrunden till priset är att organisationerna Automation Region och svensk automation vi höja intresset för automation så att fler blir intresserade av området.

- Det var förstås jättekul att vinna priset och det är många som har varit intresserade av vårt arbete, säger John Alkemark.

Årets vinnare har på plats i engelska Worcester utfört ett arbete i samarbete med Yamazaki Mazak. Testriggen företaget ville ha skulle användas för att säkerställa att maskinkomponenterna fungerar som de ska. Vätskor ska kunna flöda genom elva kanaler och man måste veta att det fungerar.

- Företaget behövde bättre kvalitetskontroll av en komponent och gav oss fria händer att lösa problemet, vilket motiverade oss. Det fanns egentligen inget i uppgiften som sa att vi skulle automatisera men vi började från grunden och byggde om testriggen, säger John Alkemark.

Företaget och uppsatsexaminatorer skulle ha nöjt sig med en förstudie. Men inte studenterna…

- Vi kände att om vi jobbar hårt kan vi få fram något som verkligen fungerar, säger John Alkemark.

Chalmersstudenterna konstruerade testriggen som har byggts helt och hållet efter deras idéer.

Genom Automation Studentpriset fick de dela på 10 000 kronor och fick en fin merit på sitt CV.

De har läst till högskoleingenjörer inom maskinteknik med inriktning på konstruktion. Johan Flink har börjat jobba på Semcon medan John Alkemark väntar till november med att ta ut sin examen och nu kompletterar med kurser i cad, cam-system. Parallellt pågår jobbsökandet.

- I första hand söker jag konstruktionsjobb men jag har också fått upp ögonen för automation så vi får se vad det blir, säger han.