KARRIÄR

”Tekniken är skurken” – nu lagstiftas det om chefers mejlande

HR-konsulten Georg Frick tror att det finns ett mörkertal när det gäller anställda som kontaktas av arbetsgivare utanför arbetstid.

100 000 kronor i böter för en chef som mejlar sina anställda efter arbetstid. I bland annat Portugal finns regler redan på plats och nu har ett första lagförslag för att skydda arbetstagares fritid lagts fram i USA.
I Sverige tycks frågan inte finnas på dagordningen. ”Det är egentligen enkelt, fritiden ska vara fredad, säger HR-konsulten Georg Frick.

”Det är tekniken som är skurken”. Så sa Matt Haney, ledamot för Demokraterna i i Kaliforniens delstatsförsamling, när han förklarade sitt lagförslag som är det första av sitt slag i USA. Tanken med lagen, som ska hindra chefer från att kontakta sina anställda efter arbetstid, är att Kaliforniens arbetstagare ska få sin fritid åter, förklarar Haney, 

På engelska har diskussionen kring liknande lagförslag kommit att kallas ”the right to disconnect” – rätten att vara nedkopplad eller kanske enklare uttryckt: rätten att vara ledig.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här