Karriär

Tänk på det här innan du tackar ja till ett jobb

Foto: Paul Bradbury
Foto: Paul Bradbury

Du har varit på intervju och fått besked att det eftertraktade jobbet är ditt. Det är lätt att bli exalterad, men när erbjudandet kommer bör du ha is i magen och fundera ett extra varv.

Publicerad

Sajten Fast Company har i en artikel listat fem viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du tackar ja till ett jobberbjudande:

Är det rätt roll för dig?

Det är smickrande att få ett erbjudande, men tänk efter om rollen verkligen passar in i dina karriärplaner. Ta reda på mer om företaget och kulturen, är det en arbetsplats som passar dig? Använd ditt personliga och professionella nätverk för att få en inblick i hur det är att jobba på företaget.

Vad står i kontraktet?

Vissa jobberbjudanden kan komma med villkor som inte alltid har framkommit. Innan du säger upp dig från nuvarande arbetsgivare bör du därför ta reda på det finstilta i anställningskontraktet. Det kan handla om bakgrundskontroll, bonusavtal eller uppsägningsregler som du kanske inte känner dig bekväm med.

Finns dina krav med?

Läs igenom jobberbjudandet noggrant för att säkerställa att allt du har förhandlat fram finns med, exempelvis semesterledighet eller flyttersättning. När du väl har accepterat erbjudandet kan det vara svårt att hävda att något har diskuterats tidigare, men inte formaliserats.

Rätt tidpunkt?

Om det blir ett glapp mellan det gamla och nya jobbet, tänk på hur uppehållet kommer att påverka din inkomst eller försäkringar. Ta också reda på om kommande semesterledighet på nya jobbet kan påverkas.

Hur påverkar jobbet privatlivet?

Kommer det nya jobbet att kräva förändringar i din livsstil, en flytt, fler arbetstimmar eller många resor? Ett nytt jobb kan påverka andra i din närhet, diskutera därför med din familj vad jobbet kommer att innebära.