Karriär

Synar växande trenden – frilansande ingenjörer

Karin Bredin, docent vid institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet. Foto: Teiksma Buseva
Mia Knutsson, civilingenjören. Foto: Mia Knutsson
Torstein Nesheim, professor vid samhälls- och näringslivsforskning vid handelshögskolan i Bergen. Foto: SNF

Civilingenjören Mia Knutsson tog för fem år sedan klivet över till en frilanstillvaro som underkonsult. Nu ska ett forskningsprojekt studera hur frilansande ingenjörer, som jobbar tillsammans med kollegor i andra anställningsformer, upplever sin arbetssituation.

Publicerad

Tanken att starta ett eget företag väcktes när Mia Knutsson fick en möjlighet att jobba som frilansande underkonsult på Volvo Cars i Göteborg, där hon tidigare varit anställd genom ett konsultbolag. Tidigare i karriären har hon även haft fasta anställningar på numera nedlagda Saab i Trollhättan och på norska oljeservicebolaget Aker Solution.

− Som frilansande underkonsult är man alltid i riskzonen att bli av med jobbet, men när jag fick möjligheten att komma tillbaka till Volvo tyckte jag ändå att det var ett ganska lätt beslut eftersom jag hade ett uppdrag i handen, säger Mia Knutsson som startade sitt företag Autonomous Consulting under 2014.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här