Karriär

”Svårast för barnen”

Bott utomlands med barn? Receptet för en lyckad hemkomst stavas framförhållning, och skidåkning.

Publicerad

I lite mer än två år bodde Karl Bernqvist i São Paulo i Brasilien. Där jobbade han som inköpsdirektör för Scania i Latinamerika. Med sig hade han fru och två barn. Inför resan förberedde han sig noga, bland annat genom att lära sig portugisiska.

Men också inför resan hem igen planerade han noga, tillsammans med sin familj. Det var nödvändigt. Karl Bernqvist menar att hemkomsten nog kan bli svårare för de anhöriga.

– Vi förebyggde det genom att åka hem ibland. Barnen fick lära sig att åka skidor och vara i det svenska klimatet. Allt för att de inte skulle hamna på efterkälken. Vi ville också att barnen, så gott det gick, skulle behålla kontakten med sina kompisar hemma, säger han.

Karl Bernqvist och hans familj fick bra hjälp av arbetsgivaren att acklimatisera sig i Sverige. De coachade och gav en utbildning i vad man bör tänka på. Trots det uppstod det oväntade problem.

– Det var omständligt att ta sig in i samhället igen eftersom vi bott i ett land utanför EU. Vi höll till exempel på i över en månad med att försöka få ett telefonabonnemang.

Så vad ska man tänka på inför en hemkomst?

– Tänk på att ha boendet klart innan du åker iväg. Vi hyrde ut vår bostad så att den fanns kvar när vi flyttade hem. Och så ska man snabbt återregistrera sig hos Skattemyndigheten och Försäkringskassan.