Karriär

Studenter tog fram räkneverktyg åt gruvan

Studenterna har undersökt hur olika teknikval vid malmbrytning och transporter påverkar energiförbrukningen och kostnader.
Niklas Ljungkvist och Jenny Nordström har tagit fram ett verktyg för investeringsbeslut åt LKAB.
Den nya gruvan Mertainen ligger sydost om Kiruna.

Med ett enkelt Excelark ska LKAB kunna räkna ut den bästa transportlösningen. Verktyget har tagits fram av en grupp studenter från Luleå tekniska universitet.

Publicerad

Tre blivande civilingenjörer inom hållbar energiteknik fick i uppdrag att undersöka olika teknikval för malmbrytning och transporter vid LKAB:s nya gruva Mertainen, sydost om Kiruna.

- Det handlar i huvudsak om man ska köra med truckar eller använda transportband för att transportera berget i dess olika fraktioner, vilka maskiner som fungerar bäst, vilken bränsleförbrukning de har och vad de kostar, säger Jenny Nordström, en av studenterna, i ett pressmeddelande.

Studenterna tog fram ett interaktivt verktyg som gör det möjligt att beräkna energiförbrukning och kostnad utifrån olika angivna variabler.

Från ett tidigare projekt som studenterna har gjort åt LKAB drog de slutsatsen att verktyget måste vara interaktivt för att kunna användas på flera gruvor och för att ingångsvärdena enkelt ska kunna ändras.

- Om man bestämmer sig för att flytta krossen blir det väldigt enkelt att förändra sträckor och variabler och kan få ett nytt resultat av det, säger Niklas Ljungkvist, en av studenterna.

Verktyget består av ett Excelark med ingångsvärden och tillhörande ekvationer.

- Det är inte alls något avancerat. Alla ingångsvariabler är samlade på samma ställe och på samma blad får du en sammanfattning av resultatet. Direkt du ändrar får du svar, så verktyget kan användas för att testa olika alternativ, säger Niklas Ljungkvist.

LKAB har ännu inte själva hunnit använda verktyget, men räknar med att använda det som ett hjälpmedel för att kvalitetssäkra sitt övriga underlag i framtida gruvprojektering, närmast vid öppnandet av gruvan Leveäniemi.

- Det är helt klart ett hjälpmedel. Vi kan snabbt göra bedömningar genom att mata in grundvärden och sedan gör programvaran beräkningar, det är stor nytta med det, säger Peder Nensén, sektionschef för tillväxtprojekt vid LKAB.

Niklas Ljungkvist tycker att det har varit värdefullt att göra ett verklighetsförankrat arbete åt ett företag.

- Det är det roligaste man kan göra. Speciellt när det är uppskattat. LKAB var väldigt nöjda med resultatet, vi har fått mycket beröm, säger han.

Utifrån de beräkningar som studenterna gjorde på Mertainengruvan kom man fram till att transportband är den mest energi- och kostnadseffektiva transportlösningen mellan gruva och omlastningsterminal.

- Men problemet är att transportörer inte är lika flexibla som truckar. Det finns inga mjuka parametrar i verktyget, vilket är ett förslag till fortsatt arbete, och vi har också poängterat att vi har många osäkra ingångsvariabler, säger Niklas Ljungkvist.