Opinion

”Stoppa korrupta konsulter”

DEBATT. ”Gigantiska projekt pågår i kommunerna där korrupta konsulter får härja fritt”, enligt civilingenjören Karin Törnqvist. Hon försökte tala om för det kommunala bolaget Göteborg Energi att de inte fick vad de betalat för, men ingen lyssnade. Oberoende granskare av de  kommunala projekten måste till för att fler ska våga kritisera och hejda korruptionen, anser hon.

Det finns två typer av konsulter: Den ena typen är den som verkligen kan sin sak och levererar. Han eller hon ser till att uppdragsgivaren får det han betalar för. Som projektledare ser han till att leda projektet så att resultatet blir det förväntade och ingenting annat. Han skapar förtroende genom ärlighet, öppenhet och precision. Han säkerställer att mottagaren förstår och kan hantera det man levererat. Om man gjort ett gott arbete hoppas man att få nya uppdrag baserat på sin kompetens och pålitlighet.

Den andra typen ser till att göra så lite som möjligt, inte mer än så. Använder charm och fjäsk i stället för faktiskt resultat. Han gör sej själv oumbärlig genom att inte dokumentera sina egna speciallösningar som bara han kan hantera.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här