Karriär

Stina Ehrensvärd blev årets kvinnliga stjärnskott

Årets kvinnliga stjärnskott, Stina Ehrensvärd. Foto: TT
Årets kvinnliga stjärnskott, Stina Ehrensvärd. Foto: TT
Foto: Yubico
Foto: Yubico

Utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year och årets kvinnliga stjärnskott gick till Stina Ehrensvärd för arbetet på Yubico.

Publicerad

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. 2017 tog Stina Ehrensvärd, som är grundare och VD för Yubico, hem vinsten som årets kvinnliga stjärnskott.

- Det är en ära att få representera ett fantastiskt team. Jag förväntar mig aldrig en vinst, men blir alltid glad för att få erkännande om ett bra jobb, skriver Stina Ehrensvärd till Ny Teknik från Palo Alto, Kalifornien.

Yubico utvecklar och säljer teknik för åtkomst till datorer, servrar och internetkonton. Hon startade företaget 2007 som är privatägt med kontor i Sverige, Australien, Tyskland, Singapore, Storbritannien och USA. Bland kunderna finns Google, Facebook, Salesforce och många fler. Yubico var redan med på listan för Sveriges 33 hetaste teknikbolag 2011. Stina Ehrensvärd berättar att Yubico gjort ett näst omöjligt arbete med att utveckla och driva en ny global säkerhetsstandard tillsammans med de stora it-giganterna.

- Det sägs att bakom en framgångsrik man står en stark kvinna. Bakom mig står några av världens bästa säkerhetsingenjörer.

För att lyckas som ledare och driva ett framgångsrikt företag tipsar hon om att bygga ett bra team som gillar att jobba tillsammans samt hitta din egen grej.

- Satsa på en produkt som du brinner för. Lyssna på och utveckla din produkt i nära samarbete med dina drömkunder.

EY Entrepreneur Of The Year har funnits i Sverige sedan 1995 men hade sin start i USA redan 1986. Utmärkelsen delas ut till entreprenörer med tydliga visioner och goda ledaregenskaper som leder till framgångsrika företag. Efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation, samt personlig integritet och inflytande bedöms entreprenörerna av en oberoende jury.