Karriär

SSAB storsatsar på säkra arbetskläder

”Alla ska återvända hem lika friska som de var när de kom till arbetet”, säger Anna Östlund på SSAB.

Publicerad

Hallå där, Anna Östlund, informationsansvarig på SSAB i Borlänge som modellar för rätt arbetskläder.

1. Hur känns det att se sig själv i storformat på jobbet?

– Det känns bara bra. Det handlar om att säkerheten, om att alla ska återvända hem lika friska som de var när de kom till arbetet. För att lyckas med det krävs det att alla följer SSABs regler och instruktioner för hälsa och säkerhet och en sådan är att bära rätt skyddskläder.

2. Varför gör SSAB detta nu?

–  Det är en del i vårt arbete för att nå målet om att vara världens säkraste stålföretag. Alla SSABs större produktionsorter i Sverige och Finland kommer att sätta upp sådana här skyltar för att påminna om att här gäller denna klädsel för att vara rätt klädd.

3. Hur fick ni idén?

– På SSAB i Borlänge har vi haft liknande skyltar på Kallvalsverk i flera år. Men beslutet om att alla orter ska ha dessa kom från andra företag i stålindustrin som använder sig av just sådana här skyltar för att påminna medarbetarna och besökare om vad som gäller. Det handlar ju den egna säkerheten. Säkerheten börjar och slutar med dig själv.

4. Är inte rätt klädsel på jobbet en självklarhet för alla?

– Ja, det kan man tycka men tyvärr så är det inte så alltid. Dessutom förändras kraven. Från och med i år är det till exempel krav på att alla som rör sig i produktionslokalerna ska bära skyddsglasögon, det var det inte tidigare. Vi försöker hela tiden förbättra vår arbetsmiljö och öka säkerheten.