Karriär

Spotify säger upp sex procent av sina anställda

Musiktjänsten Spotify uppges ansluta sig till raden av teknikföretag som genomför stora personalneddragningar. Arkivbild Foto: Richard Drew AP/TT
Musiktjänsten Spotify uppges ansluta sig till raden av teknikföretag som genomför stora personalneddragningar. Arkivbild Foto: Richard Drew AP/TT

Streamingtjänsten Spotify är nästa teknikjätte att skära ned. Företaget meddelar att man ska göra sig av med sex procent av personalstyrkan.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Beskedet kommer efter att nyhetsbyrån Bloomberg tidigare rapporterat om att neddragningar var på gång. Företaget hade enligt den senaste delårsrapporten 9 800 anställda och neddragningen innebär nu kostnader på 35–45 miljoner euro enligt företaget.

"Vi har tagit det svåra men nödvändiga beslutet att minska antalet anställda. Jag förstår om det med tanke på vårt historiska fokus på tillväxt kan ses som som ett kulturskifte. Men medan vi utvecklas och växer som företag så måste det även gälla angående hur vi arbetar", skriver vd:n Daniel Ek i ett informationsbrev.

Ek hänvisar till bolagets löpande kostnader ökade dubbelt så snabbt som intäktstillväxten under föregående år – något som inte anses hållbart längre.

Fler stora techbolag varslar

Utöver personalnedskärningarna aviserar företaget vissa organisationsförändringar där bland annat bolagets innehållschef slutar med omedelbar verkan för att övergå till att bli rådgivare åt företaget under en period.

En lång rad teknikbjässar har på senare tid varslat om stora neddragningar av personal. Google-ägaren Alphabet varslade så sent som i fredags om att man ska göra sig av med 6 procent av sin personalstyrka, motsvarande 12 000 tjänster.

Även Amazon.com, Facebookägaren Meta Platforms och mjukvarujätten Microsoft har i kölvattnet av minskade annonsintäkter och skakiga ekonomiska utsikter lämnat ovanligt stora varselbesked.