KARRIÄR

Spotify nekas dispens för nattarbete – inte samhällsviktigt nog

Spotify har låtit sina anställda jobba natt i strid med lagstiftningen. Arkivbild.
Spotify har låtit sina anställda jobba natt i strid med lagstiftningen. Arkivbild.

Strömningsföretaget Spotify nekas dispens för nattarbete av förvaltningsrätten, skriver fackförbundet Unionens tidning Kollega. Verksamheten är enligt domen inte samhällsviktig nog.

Publicerad Uppdaterad

Om Spotify kommer att överklaga rättens beslut är inte bestämt.

"Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen. Vi kommer nu att analysera domen och därefter ta ställning till om vi ska överklaga och/eller flytta delar av beredskapstjänstgöringen till våra andra marknader", skriver en talesperson för företaget i ett mejl till TT.

Spotify, som saknar kollektivavtal, har tidigare krävts på 365 000 kronor av Arbetsmiljöverket för att ha låtit anställda arbeta natt i strid med arbetstidslagen.

Enligt Arbetsmiljöverket har Spotify nu tre alternativ: sluta med nattarbete, avtala om nattarbete i kollektivavtal eller fortsätta söka dispens.

Jonas Sundberg, ordförande i Unionens fackklubb på Spotify, säger till Kollega att ett kollektivavtal "skulle lösa" saken.

– Vi hörde av oss och försökte öppna en dialog med Spotify när vi fick reda på att de saknade dispens, men än så länge har de inte visat något intresse av att samarbeta med oss i frågan, utan har i stället valt att överklaga till förvaltningsrätten, säger han.