Karriär

Spotify-chef: Så stärker du känslan av tillhörighet på jobbet

Coronapandemin har haft den fördelen menar Travis Robinson, att vi nu fått se fler av medarbetares och chefers mänskliga sidor. Foto: SOPA Images/TT
Coronapandemin har haft den fördelen menar Travis Robinson, att vi nu fått se fler av medarbetares och chefers mänskliga sidor. Foto: SOPA Images/TT

Travis Robinson som nyligen utsetts till Global Head of Diversity, Inclusion and Belonging på Spotify talade under Sveriges hr-förenings digitala hr-dagar. Där delade han med sig av fem sätt att stärka känslan av tillhörighet på jobbet.

Publicerad

Under pandemin har många människor fått hantera känslor av ovisshet, oro och sämre mående. Hr behöver kliva fram i det här läget genom att inleda ärliga, sårbara samtal om hur vi mår, menar Travis Robinson.

– Vi inom hr måste tänka annorlunda kring hur vi ställer upp för våra medarbetare i den här situationen. Vi hanterar alla osäkerhet och svårighet att veta vad som väntar härnäst.

Han poängterar att ansvaret för att skapa tillhörighet inte bara är arbetsgivarens utan lika mycket en uppgift för var och en som är del av en organisation. Pandemin har gjort det ännu viktigare att sätta fokus på välmående på jobbet och se hälsa för den helhetsfråga den är.

– Du måste tänka holistiskt kring medarbetarens hela liv. Hur medarbetaren mår kommer påverka arbetet och hur du ställer upp för medarbetaren kommer spegla hur medarbetaren ställer upp för er.

Pandemi? Då visar sig alla mänskliga

Coronapandemin har haft den fördelen menar Travis Robinson, att vi nu fått se fler av medarbetares och chefers mänskliga sidor.

– Vi har genom digitala möten kommit hem till varandra och sett barn och husdjur i bakgrunden.

Det bör vi ta fasta på, menar han och listar fem saker som han tror stärker känslan av att höra till och få vara med:

1. Var ärlig med hur du själv mår.

2. Fokusera på dina relationer och ditt sammanhang. Fika mer tillsammans, om så på distans. Ta fler promenadmöten.

3. Mät det som är viktigt. Om ni tycker det är viktigt hur era medarbetare mår - ta reda på det och följ utvecklingen. Bjud in experter. Prata om saker som välmående och ohälsa. Våga ta i frågor som isolering och depression

4. Våga komma med okonventionella initiativ. Hr kan inte jobba som vi gjorde för några år sedan. Vi måste ta reda på hur vi bäst kan ställa upp för våra medarbetare och för världen i stort. Organisationer måste stå för någonting. Inte bara för att det påverkar våra kunder, det påverkar individer och hur de ser oss. Är du en del av lösningen? Var nyfiken och kreativ. Vad är möjligt att göra inom hr och people-strategi? Våga ta modiga beslut.

5. Led sårbart. När du kan vara ärlig med dig själv och med andra är då du kan göra verklig skillnad. Se människor för vilka de är. Våga vara autentisk. Våga tro att du är välkommen. Våga tro att andra kommer acceptera dig för vem du är. Det är då förändringen kan komma och vi skapar mer tillhörighet.

Artikeln publicerades ursprungligen i Personal & Ledarskap.