Karriär

"Som ett solsystem i miniatyr"

När ESA skickar en sond till Jupiter 2022 är två svenskutvecklade instrument med på resan. Rymdforskaren Gabriella Stenberg utvecklar ett av instrumenten. Foto: ESA
När ESA skickar en sond till Jupiter 2022 är två svenskutvecklade instrument med på resan. Rymdforskaren Gabriella Stenberg utvecklar ett av instrumenten. Foto: ESA
Gabriella Stenberg Foto: Institutet för rymdforskning
Gabriella Stenberg Foto: Institutet för rymdforskning

Avfärden är om nio år, men redan är resfebern hög. Så går resan också till Jupiters månar.<br/> Forskaren Gabriella Stenberg utvecklar ett av instrumenten som ska med

Publicerad

I februari jublade svensk rymdforskning. Då avslöjades det vilka instrument som ska få följa med på den europeiska rymdorganisationen ESA:s färd till Jupiter och dess månar med sonden Juice år 2022.

Två av sex instrument ska utvecklas av svenskledda forskarteam.

– Man skulle kunna tro att det skulle lugna sig efter firandet, men det är full fart framåt, säger Gabriella Stenberg, rymdforskare på Institutet för rymdfysik och inblandad i ett av projekten, kallat Particle Environment Package (PEP).

Projektet går ut på att mäta vilka typer av partiklar som finns kring Jupiter och dess månar.

– Med sex olika sensorer ska vi mäta laddade och neutrala partiklar. En av sensorerna mäter ENA, alltså energirika neutrala atomer. Man kan säga att vi får fotografier av energirika atomer, och en bild av de fysiska processerna runt månarna, säger Gabriella Stenberg.

Intresset för den kommande resan är stort. När konferensen Geek Girl Meetup nyligen ägde rum i Stockholm, under temat Enter Space, var Gabriella Stenberg en av huvudtalarna.

– Det som är så coolt är att det är som ett solsystem i miniatyr, med cirka 60 månar.

Framöver ska forskarteamet inom PEP utföra simuleringar och modelleringar på miljöerna, och designa instrumenten optimalt.

I en tidigare artikel har du pratat om frågorna som lockar: Finns det förutsättningar för liv, varför blev månarna så olika, och hur växelverkar månarna med Jupiters magnetfält? Vad är mest spännande?

– Det måste vara frågan om det finns liv. Vi kommer inte att hitta det eftersom projektet inte är designat för det. Men vi kanske kan få svar på om förutsättningarna finns.

PEP

  • Står för Particle Environment Package.
  • Är ett av två instrument som utvecklas av svenskledda forskarteam.
  • Instrumentet ska med rymdsonden Juice som åker till Jupiter år 2022.
  • Det består bland annat av sex sensorer, som ska mäta laddade och neutrala partiklar.
  • En av sensorerna mäter energirika neutrala atomer, så kallade ENA.
  • ENA bildas i reaktioner där en elektron hoppar mellan en långsam neutral atom, till exempel från övre atmosfären av en planet eller måne, och en snabb jon från till exempel solvinden.
  • När det gäller ENA går tekniken ut på att avbilda hur plasma växelverkar med den neutrala atmosfären hos planeter eller månar.