Karriär

Skyddsombud - en bristvara på framtidens arbetsplatser

Johanna Kronlid, chefredaktör på Lag&Avtal och Arbetarskydd.

Är du irriterad på skyddsombudet? Som lägger sig i? Protesterar mot felaktig organisation och stress, när ditt mål bara är att nå verksamhetens mål så snabbt och smidigt som möjligt?

Publicerad

Men låt inte frustrationen gå ut över skyddsombudet. Han eller hon fullföljer bara sitt uppdrag och det är inte alltid det enklaste.

För några år sedan träffade jag en kvinna som i sin skyddsroll lagt ett stopp på ett riskfyllt moment

i jobbet. Som tack blev hon av sin chef kallad "skydds-" i kombination med en icke tryckbar benämning på det kvinnliga könsorganet.

Efter det hoppade hon av sitt förtroendeuppdrag. Förståeligt, men synd. Hon var förmodligen duktig.

Det är vanligt att skyddsombud slutar. Mellan 2003 och 2005 minskade antalet ombud med 15 000.

I dag finns det 207 skyddsombud per 10 000 anställda. För fem år sedan var siffran 253. Enligt lagen ska varje arbetsplats med minst fem anställda ha ett skyddsombud. Men många mindre företag följer inte den regeln. De har nog med själva verksamheten.

Inom LO-yrken har skyddsombuden en viss status. De hjälper ju faktiskt medarbetarna att undvika brutna ben och skallskador. Men

i akademikeryrken, bland ingenjörer till exempel, ses ofta skyddsombudet som en suspekt individ, enligt forskare. En petig och tjatig typ. Problemen är diffusa - felaktig organisation, upplevelserna/skadorna är individuella. Folk har ju olika toleransnivå för stress och inom vissa yrkesgrupper upplevs stressen till och med som en tjusning.

Inte kommer det att bli lättare att rekrytera skyddsombud om kammaråklagare Kjell Janneson vinner sitt mål i maj om en rasolycka på en kyrkogård i Umeå. Två män lade ned rör när den sandfyllda jorden rasade, så att en av dem klämdes fast och skadades. Det råkade vara skyddsombudet själv som fastnade. Men han står nu åtalad för att inte ha skyddat sig själv och arbetskamraten mot risken.

Han borde ha förutsett riskerna, tycker åklagaren och vill för första gången testa om skyddsombud kan anses ha samma slags juridiska ansvar för arbetsmiljön som chefer.

Fackförbunden och arbetsmiljöjurister har protesterat mot åtalet.

Vad skulle det kunna leda till? Om skyddsombudet straffas finns risken att skyddsombud börjar lägga stopp i onödan för att skydda sig själva mot rättsliga efterspel. Eller ännu troligare: färre tar på sig uppdraget.

Så: reta dig inte på skyddsombuden. De har det nog slitigt som det är. *