Karriär

Sju saker som får folk att ogilla dig

Foto: Y H Lim / Alamy

En härlig prick – eller en jäkla typ. Det bestående intrycket vi får av en person präglas mycket av det första mötet.

Publicerad

Enligt forskning finns det 13 beteenden som du bör undvika – det skriver Business Insider.

Det krävs inte mer än ett par sekunder för att andra ska bilda sig en uppfattning om vem du är. Även om det inte finns ett uns fakta bakom andras upplevda bild av dig, så kommer ditt första intryck förfölja dig länge.

Business Insider har genom att studera forskning sammanställt en lista på beteenden som du bör undvika, både online och i person – för de gör att folk ogillar dig direkt.

1. Att dela för många foton på Facebook

Är du en sådan som bombar ut bilder på din tidslinje? Lite från bröllopsresan, någons 40-årsskiva och ett par videos när du stövlar runt i skogen på svampjakt – allt inom loppet av en vecka. Du bör överväga att dra ner på det, för enligt forskning från 2013 så kan ditt online-beteende skada dina förhållanden i verkligheten.

Varför? Jo, enligt studien störs vänner av allt för mycket familjebilder – och släkten är inte intresserad av dina kompisar. Ytliga bekanta kommer snabbt att i irritation trycka på ”dölj alla inlägg”…

2. Att avslöja något extremt personligt – för tidigt

Rent generellt gillar folk att få höra saker i förtroende. Det bekräftar dem och hjälper till att bygga en relation. Men det finns väldigt tydliga gränser enligt psykologerna. Gå över dem och det kommer tas emot extremt negativt. Exempelvis lär en person du precis mött snarare ta avstånd än känna förtroende om du fem minuter efter att ha träffat hen – avslöjar att din syster har en utomäktenskaplig affär.

För att bygga bra förtroende bör man enligt en studie från 2013 börja med att dela saker som information om hobbys och barndomsminnen. Det får dig att framstå som öppen och varm.

Läs mer:

3. Att fråga ut personer – utan att nämna något om dig själv

Ovan nämnda studie har även en annan poäng. Nämligen behovet att ”växeldra” en relation. En person som bara vill höra om andra, utan att avslöja något om sig själv, framstår inte som förtroendeingivande.

”Blyga eller socialt nervösa personer tenderar att ställa frågor till andra för att slippa uppmärksamhet på sin egen person, men vår forskning visar att det inte är en bra strategi för att bygga en relation. Båda parter måste vara delaktiga”, skriver Susan Sprecher som genomförde studien.

4. Att ha en närbild på Linkedin

Är det så att din Linkedinsida har en bild där näsan nästan nuddar kameralinsen? Då kan det vara smart att byta den. Enligt forskning från California Institute of Technology framkallar närbilder tagna på mellan 45 centimeter och en meter negativa känslor. Personer fotade så anses mindre trovärdiga, attraktiva och kompetenta än de som fotograferats på 135 till 150 cm. Det vill säga ett ungefärligt avstånd som man håller i samtal när man träffar personer fysiskt.

Läs mer:

5. Att vara för snäll

I en studie från Washington State University testade man hur personer reagerade på altruism. Där framgick det att vänlighet uppskattades, men att det slog över om personer var för snälla och givmilda. Faktum är att många försökspersoner under uppföljningen sa att de inte ville jobba med de överdrivet osjälviska igen. Känslan var att de själva framstod som själviska, eller så misstänkte de att de osjälviska hade en dold agenda.

6. Att ägna sig åt koketteri – att skryta via bakdörren

Det här är något som verkligen går folk på nerverna, och är ett direkt dåligt tillvägagångssätt i jakten på att imponera på sin omgivning. Det vill säga att försöka dölja skryt genom självkritik eller spelad ödmjukhet. Det framgår i en studie från Harvard Business School.

7. Att ägna sig åt name-dropping

Här är ytterligare en sak man bör akta sig för. Även om det kan vara lockande att nämna att du känner någon känd eller framstående person för att imponera, så måste du tygla dig – det kan gå åt skogen.

I en Schweizisk studie kom man fram till att de som ”name-droppade” kända personer inte alls imponerade på människorna de interagerade med för första gången. Istället tyckte respondenten att individen i fråga framstod som mindre kompetent. Därtill ansåg många att nämna associationen med kändisen var något som användes i manipulativt syfte.