Karriär

Så tackar du nej till onödiga videomöten

Alla dessa videomöten. Här är några tips på hur du snyggt och elegant avstår dem. Foto: Unsplash
Alla dessa videomöten. Här är några tips på hur du snyggt och elegant avstår dem. Foto: Unsplash

Trött på Zoom och Teams? Hinner du inte med övrigt arbete? Lär dig att säga nej till digitala möten som inte är absolut nödvändiga.

Publicerad

Efter nio månader med digitala mötesmaraton är du kanske inte ensam om att sucka över arbetsdagar som slukas av videosamtal. På sajten Fast Company lyfter företagsledare och psykologer fram några strategier för att på ett professionellt sätt tacka nej till att delta i alla möten. Här är ett urval:

Var öppen och ärlig

Människor uppskattar ärlighet. Förklara därför hur du känner. Det är högst troligt att även dina kollegor och kunder är trötta på digitala möten och därför blir lättade om du tar initiativ till andra lösningar. Till exempel kan du säga att du jättegärna vill prata, men att du haft videomöten hela dagen och nu föreslår ett vanligt telefonsamtal där du kan ha fullt fokus.

Storlek på mötet

Vi har alla olika strategier för att prestera på bästa nivå. Vissa behöver jobba nära kollegor, andra vill jobba i en egen kreativ bubbla för att sedan få feedback från gruppen. Därför kan gränsdragningar vara ännu viktigare nu. Genom att tacka nej till vissa möten kan både effektivitet och energi maximeras. I bedömningen bör antalet mötesdeltagare vägas in. Ska du bara prata med en person kan ett telefonsamtal utan kamera vara tillräckligt.

Diskutera med chefen

Många chefer har nu fler möten än någonsin för att ha koll på läget och hålla medarbetares engagemang uppe. Även om syftet inte är att orsaka stress kan detta ändå bli resultatet. Ett tips är därför att ha ett uppriktigt samtal med din chef om kvalitet kontra kvantitet i möten. En samsyn kan underlätta om du väljer att inte vara med på ett möte.

Prioritera produktivitet

Om många är utmattade av videomöten kan konsekvensen bli fler misstag och försenade leveranser. Om din chef fyller din kalender med möten kan du föreslå ett mer strukturerat arbetssätt för att öka din produktivitet och möta förväntningar. Det kan exempelvis handla om att blockera tid för kreativitet och begränsa antalet möten under en dag. Du kan då skicka e-post eller ringa samtal utan att känna pressen att dyka upp på ett möte.

Be om mötesagendan

Ibland är det uppenbart när ett digitalt möte inte kräver din närvaro. Andra gånger upptäcker du kanske bristen på syfte och mening en bit in i mötet. För att undvika detta är det rimligt att be om en agenda innan du tackar ja till alla inbjudningar som strömmar in. Då kan du lättare bedöma om det är värt att vara med. Kommer inbjudan från en överordnad kan du berätta om dina nuvarande fokusområden och fråga om du ändå förväntas vara med.