Karriär

Så mycket skit får chefen tåla

De dåliga relationerna mellan chefen och medarbetarna ledde till att medarbetarna en dag samtliga dök upp svartklädda på jobbet, utan att prata om det. Vad som var grundproblemet var till slut överspelat, processen hade gått så långt att det inte gick att styra upp. Chefen omplacerades. Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Käfta emot, komma för sent, gå utan att säga vart, inte göra sitt jobb utan syssla med annat, prata skit om chefen och arbetskamraterna, vigla upp kollegerna. Var går gränsen för hur mycket en chef måste tåla?

Publicerad

- Det krävs ganska mycket innan någon blir uppsagd av personliga skäl. Man tar inte den striden, utan träffar en överenskommelse och löser ut personen, säger organisationskonsulten Hans Gabrielson på A&O Organisationsutveckling.

Han delar in besvärliga medarbetare i två grupper. Den ena är de kritiska medarbetarna som egentligen struntar i företaget. Den andra är de som är kritiska, men lojala i grunden.

- Dem ska man lyssna på, de är jätteviktiga för de vill verksamheten väl. Det är bara bra för mig som chef om det känns som en blåslampa, för det påminner mig om att jag måste vara genomtänkt, väl förberedd på möten och inte skjuta från höften.

De illojala gnällspikarna ska man också lyssna på, men bara till en gräns.

- Det finns människor som styr sin omgivning med sitt gnäll och får folk att tycka synd om sig. Jag har stött på några sådana, som har förlamat en hel grupp. En sådan person måste du tala klarspråk med.

Det kallas tydligt ledarskap.

- Du måste uppträda så att du inger respekt på ett positivt sätt. Är du respekterad i din chefsroll kan du ta tag i de svåra situationerna och driva dem på ett kraftfullt sätt. Då kan du inte vara en i gänget, inte vara bästa kompis. Och du måste föregå med gott exempel. Om du inte själv lever upp till standarden kan du inte driva processer mot folk som inte uppför sig, säger han.

Det är det svåra med ledarskapet och gör ledarskapet till en profession i sig, anser Hans Gabrielson.

- Alla skulle prova på att vara chef en period och upptäcka att det inte alltid är så glasklart vad som är rätt och fel.

  1. Tre fall - så gick det:
    Medarbetarna skar sönder chefens däck
    Konflikten hade urartat till sabotage och mordhot. Den dag däcken på chefens bil var sönderskurna sade han upp de medarbetare han på goda grunder misstänkte, och företaget satte undan pengar till eventuellt skadestånd.
  2. Styrde och ställde – utan att vara chef
    Han styrde och ställde diktatoriskt verksamheten, trots att han inte var i chefsposition. Så fort han blev kritiserad sa han att det där säger du bara för att jag är homosexuell. Han hade högsta ledningens mandat, så det gick inte att reda upp. Till slut hade alla slutat. Ingen stod ut.
  3. Alla tvingades följa kollegans humör
    Hennes humör styrde verksamheten, trots att hon inte var i chefsposition på det lilla företaget. Alla kände efter vilket humör hon var på när de kom till jobbet. Efter flera år löstes hon ut.

Källa: A&O Organisationsutveckling

Fyra sätt att handskas med jobbiga medarbetare

En chef ska inte behöva tåla en hårdare psykosocial behandling från omgivningen än någon annan. Det vill säga: det är inte okej att till exempel mobba en chef.

- Vi har uppförandekoder i arbetslivet, säger Johanna Kronlid, chefredaktör på tidningen Lag&Avtal.

- Den kan se lite olika ut, beroende på vad det är för praxis på just det företaget. Mest handlar det om sunt förnuft.

Arbetsmiljölagen och de psykosociala föreskrifterna finns till för alla på arbetsplatsen, chefer såväl som medarbetare.

- En chef får räkna med att folk blir förbannade i och med att man har makt, och ska klara av att bli kritiserad för sitt chefskap. Men inte att de talar illa om en och ger en öknamn och gör grimaser bakom ryggen. Att chefen har mer ansvar betyder inte att man måste tåla personliga påhopp, lika lite som en vanlig medarbetare.

- Det är allas angelägenhet att sköta relationerna.

Elisabeth Vene

  1. Sätt dig med medarbetaren och beskriv på ett tydligt sätt hur du uppfattar samarbetet. Var noggrann med fakta, överdriv inte.
  2. Tala om att du vill lösa problemet och att du förutsätter att din medarbetare vill detsamma. Var beredd att gå till mötes, men var definitivt inte undfallande. Ställ krav på att medarbetaren bidrar till att lösa problemet, men var också beredd att förändra dig.
  3. Om medarbetaren missköter sitt jobb är det inte ett samarbetsproblem. Då får du agera utifrån det.
  4. Om du har samarbetssvårigheter med din grupp, prata alltid med medarbetarna en och en, ALDRIG med hela gruppen.