Karriär

Så maxar du en förintervju online

Foto: Ryan Lees
Foto: Ryan Lees

Förintervjuer online kräver en annan strategi än ett personligt möte. Här är tipsen för att bemästra situationen.

Publicerad

Förintervjuer gör det möjligt för jobbkandidater att interagera med ett företag oftare och även tidigare i processen. Intervjuerna sker vanligtvis online genom videosamtal, men det kan också vara ett vanligt röstsamtal eller en chattbot.

Jämfört med en vanlig intervju krävs en annan strategi för att visa framfötterna. Sajten Fast Company har listat några tips för att dra nytta av denna samtalsform:

Se om jobbet är något för dig

Du vill inte ha ett jobb som sedan inte passar dig. Ta dig därför tid att granska beskrivningar av rollen du söker, eller kolla intervjuer med företagets anställda på webben. Då har du bättre möjlighet att ställa frågor om jobbet. Tänk på att du också intervjuar företaget.

Välj en bra tid och plats

Se till att göra förintervjun när du är utvilad och på topp, inte efter en lång arbetsdag. Gör intervjun i en lugn miljö, inte på favoritkaféet. Vid videointervjuer bör du även undvika en plottrig bakgrund för att inte distrahera intervjuaren.

Klä dig rätt

En online- eller videobandad intervju måste göras i lämpliga kläder. Klä dig därför som vid en vanlig intervju på ett företagskontor. Detta gäller också vid telefonintervjuer. Med jobbkläder kommer du att känna dig, och även framstå som, mer professionell. Undvik kläder med tryck eller annat distraherande mönster vid videointervjuer.

Du måste fortfarande förbereda dig

Förbered dig inför en förintervju på samma sätt som vid ett personligt möte på företaget. Ha koll på vilka krav som ställs och vilken nyckelkompetens som efterfrågas. Undersök även företagskulturen. Förbered goda exempel som visar att du har det företaget söker, men visa också vad du har lärt av utmaningar du ställts inför i karriären.

Tänk på närvaron

Håll ögonkontakt och titta rakt in i kameran om det är en videointervju. Se inte ner eller runt skärmen. Då framstår du som mindre säker och din röst hörs sämre. Sitt upprätt, ha armarna öppna. Tala med energi, ha en varm och entusiastisk ton.