Karriär

Så lyfter du fram din potential under arbetsintervjun

Historier istället för data, och hitta den röda tråden. Här är några knep att ta till under arbetsintervjun. Foto: Pexels

Under en anställningsintervju är det viktigt att kunna förmedla sin potential − något som är enklare sagt än gjort. Här några sätt som kan underlätta.

Publicerad

Potential är något som de flesta chefer letar efter när en ny person ska anställas − ibland kan det till och med vara viktigare än erfarenhet. Men potentialen, alltså dina möjligheter att lyckas med något i framtiden, kan vara svårt att kommunicera.

Adam Weber, hr-chef för det amerikanska bolaget Emplify som utvecklar verktyg för medarbetarundersökningar, berättar i Fast Company om tre sätt som får dina inneboende möjligheter att lysa igenom under en anställningsintervju:

Hitta den röda tråden

Troligen kan en röd tråd skönjas genom din karriär. Den kan ha drivit och motiverat dig under tidigare jobb. Försök att se den röda tråden och låt den leda dig genom intervjun. Fundera på hur den passar in i den roll du söker. Förmedla att den lediga tjänsten är ett logiskt steg i din karriär. De flesta företag vill anställa människor med driv och som vet vart de är på väg.

Berättelser istället för data

För att bättre kommunicera din potential under en intervju kan du förbereda några berättelser från din karriär. Det ger mer känsla, färg och djup till din information jämfört med ren faktaförmedling − och ditt budskap går då fram bättre. Du kan exempelvis berätta om tillfällen när du visat prov på kreativ problemlösning, din största prestation eller när du hade ett tufft beslut att fatta. Att dela med sig av insikter visar att du som kandidat är villig att lära dig.

Öva före intervjun

Förbered dig noggrant för att göra intervjun till en positiv upplevelse. Öva på dina berättelser och exempel inför en vän eller spela in en video där du svarar på vanliga intervjufrågor. Det hjälper dig att se hur du framstår och vad ditt kroppsspråk förmedlar. Du får då en chans att i förväg justera lite i din framtoning, men glöm inte att vara dig själv under intervjun. Detta är viktigt eftersom företag ofta vill anställa människor med olika erfarenheter, perspektiv och åsikter.