Karriär

Så lämnar du chefsjobbet – utan att sänka karriären

Lämna chefsjobbet, men behålla karriären? Så här gör du. Foto: Unsplash
Lämna chefsjobbet, men behålla karriären? Så här gör du. Foto: Unsplash

Ledsnat på resultatrapporter och ansvar för att leda andra medarbetare? Här är några sätt att lämna ett chefsjobb och fortsätta vara framgångsrik på jobbet.

Publicerad

Att utses till chef ses ofta som ett naturligt steg i karriärutvecklingen, men vad händer om du tröttnar på att leda andra och istället vill bidra till företaget på ett annat sätt? Tanken på att lämna ett chefsjobb kan leda till oro för att ta ett kliv nedåt i hierarkin och vad andra ska tycka om beslutet. Men en förändring i en ny riktning behöver inte leda till en karriärförsämring. Det kan gynna din egen trivsel, yrkesframgång och innebära fördelar för företaget.

Chefscoachen Nihar Chhaya tipsar i Harvard Business Review om några strategier för att kommunicera och motivera ditt beslut att lämna en ledande roll.

Din egen uppfattning

Innan du kan börja förklara varför du inte längre vill vara chef är det viktigt att göra klart för dig själv att detta inte innebär ett steg tillbaka. Det är inte ett misslyckande att byta spår och få en möjlighet att fokusera på andra arbetsuppgifter som passar dina styrkor och ambitioner. Väljer du att klamra dig fast vid en chefsroll, trots att du kanske inte gillar att leda andra, hindrar du både dig själv och medarbetare som är mer lämpade för ledarskap. 

Behöver inte bli ett kliv nedåt

Att lämna ett chefsjobb betyder inte att du måste gå tillbaka till en tjänst du haft tidigare. Dina erfarenheter av ledarskap, och det inflytande i organisationen du odlat som chef, kan bli värdefulla tillgångar för att ta dig an en senior roll, men utan ansvar för att leda ett team. Det kanske exempelvis finns möjlighet att övergå till en expertroll eller vara ledare för strategiska företagssatsningar.

Leda utan formellt ansvar

Även om du inte har en chefs befogenheter kan du även framöver ha ett stort inflytande som kan sträcka sig utanför ett enskilt team. Att kunna samarbeta med många olika kollegor, team och funktioner kräver skicklighet, smidighet samt förmåga att hantera människor. Visa att du kan använda dina erfarenheter och kunskaper om mänskliga relationer för att leda och inspirera andra, men på ett annat sätt än tidigare.

Se till att teamet fungerar

När du lämnar en chefsroll är det viktigt att säkerställa en smidig övergång. Du behöver förbereda och stärka ditt team och ha en plan för att hitta rätt efterträdare. Du kan även erbjuda dig att hjälpa den nya chefen till en bra start, exempelvis genom att finnas till hands under tiden som konturerna till din nya roll tar form.