Karriär

Så laddar du batterierna – under arbetsdagen

Att skratta på jobbet är viktigt för återhämtningen, enligt studien. Foto: Pexels
Att skratta på jobbet är viktigt för återhämtningen, enligt studien. Foto: Pexels

Är du fullkomligt slutkörd efter en dag på jobbet? Så behöver det inte vara, enligt ny forskning. Det finns sätt att fylla på energidepåerna redan under arbetsdagen.

Publicerad

En kommande avhandling från Lunds universitet slår hål på föreställningen att vi ska vila under kvällar och helger för att orka med våra jobb. Det går nämligen att hitta tillfällen till återhämtning på arbetstid.

– I min forskning undersöker jag möjligheten att gå hem med mer energi, säger av Lina Ejlertsson, doktorand i samhälls- och allmänmedicin vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

I ett projekt har hon studerat personal vid 26 vårdcentraler i Skåne för att se vad som får dem att må bra trots stressiga arbetsdagar. Resultatet bedöms dock vara relevant även för andra yrkesgrupper.

Det visade sig att återhämtning vad den viktigaste ingrediensen för vårdpersonalens självskattade hälsa.

I en senare kvalitativ studie, som undersökte vad återhämtning innebär, stack tre faktorer ut för möjligheten att fylla på energidepåerna under arbetsdagen.

Variera arbetsuppgifter

Den första handlar om att kunna variera arbetsuppgifter, att kunna växla mellan uppgifter som kräver ansträngning av hjärnan och mer monotont arbete. Även variation i både arbetstempo och arbetsplats spelade roll för återhämtningen.

En annan viktig faktor för att kunna ladda batterierna är gemenskap. Det kan exempelvis vara arbete med gemensamma mål och teambuilding, men också tillfällen att kunna skratta tillsammans och uppmuntra varandra. Negativ energi bland medarbetare har däremot en motsatt effekt för återhämtningen. 

Återhämtning påverkas också av en känsla av kontroll och att kunna hantera sina arbetsuppgifter. En av de viktigaste sakerna som framkom i studien var att hinna göra klart en uppgift innan nästa påbörjades. Det visade sig också vara viktigt att kunna påverka sin arbetssituation och att ledningen lyssnar på medarbetare.