Karriär

Så hittar du fokus på jobbet i sommartider

Att jobba utomhus kan vara ett sätt att hitta motivationen. Foto: Goumbik/Pixabay
Att jobba utomhus kan vara ett sätt att hitta motivationen. Foto: Goumbik/Pixabay

Känns det lite trögt att komma igång med jobbet efter semestern? Här är tipsen för att undvika distraktioner och behålla fokus. 

Publicerad

Vi känner nog alla igen känslan av att jobba samtidigt som sommarens många aktiviteter pågår och kollegor fortfarande njuter av semester. För distansjobbare kan det dessutom vara svårt att hålla en rak jobbkurs när hemmet innehåller en rad distraktioner. Tidningen Forbes ger i en artikel fem tips för att kunna fokusera bättre på jobbet. 

Viktiga pauser 

Vid hemmajobb är det lätt hänt att dagen rullar på utan regelbundna pauser. Risken är då stor att du både dräneras på energi och får ont i kroppen. Ha därför som vana att ta en kort paus från datorn varje timme. Använd tiden till att exempelvis gå en liten promenad, stretcha eller fixa till ett hälsosamt mellanmål.  

Utomhusvistelse 

Försök att ta någon av pauserna utomhus för att få dagsljus och frisk luft. En snabb promenad nära hemmet kan vara tillräckligt för att rensa tankar och höja motivationen. Testa även att jobba lite utomhus, om det är möjligt.  

Belöna dig själv 

Om motivationen tryter eller du upplever svårigheter att fokusera kan en morot i form av en liten belöning underlätta. Ett tips är att belöna dig själv så fort en arbetsuppgift är klar. Det kan också vara inspirerande att fundera ut något kul att se fram emot när arbetsdagen är slut. 

Rensa i röran 

Att städa ett rörigt kontor kan både öka fokus och minska känslan av stress. Och röran behöver inte bara handla om fysiska föremål. Du kan få ordning på digital oreda genom att ta bort onödiga filer i datorn och sortera dokument i mappar. Rensa och organisera även mejlkorgen för att kunna fokusera på den viktigaste e-posten.   

Hantera din energi 

Förmågan att hantera våra egna energinivåer är viktigt för produktiviteten. Fundera på när du är mest effektiv och hur du kan styra jobbaktiviteter för att maxa din energi. Är du en morgonmänniska bör du exempelvis ägna dig åt viktiga projekt under denna tid på dagen.