Karriär

Så framstår du som mer självsäker under presentationen

Analys av kroppsspråket förutspådde valresultat. (Bild ur Center for Bodylanguages film på Youtube)
Analys av kroppsspråket förutspådde valresultat. (Bild ur Center for Bodylanguages film på Youtube)

Var presentationen lyckad? Ofta är det föredragarens pondus som avgör skillnaden mellan succé och fiasko. Här avslöjar kroppsspråksexperten Kasia Wezowski vad du kan göra för att framstå som mer självsäker.

Publicerad

Det finns ett gammalt ordstäv som lyder: Döm inte hunden efter håren. Men hur gärna vi än vill följa rådet visar forskning att vår uppfattning formas av det första intrycket när vi möter nya personer. Och det första vi ser är det yttre och hur hen kommunicerar.

Trots att vi är medvetna om detta så är det många som har svårt att hantera exempelvis presentationer och nya möten. Det skriver Kasia Wezowski, författare och grundare av ”Center for Body Language” i en artikel för Harward Business Review.

Wezowski skriver att hon genom utvärdering av kroppsspråk kan avgöra hur ”framgångsrik” en presentatör kommer vara. I artikeln exemplifierar författaren med en studie som hon var med och genomförde under presidentvalet 2012.

Där jämfördes demokraten Barack Obama med republikanen Mitt Romney. Obama, som sedermera blev vald, väckte genomgående mer positiva och starka känslomässiga reaktioner.

I analysen framgick det att Obama visade ett kroppsspråk som var positivt, öppet, självsäkert – och i linje med det han talade om. Romney å sin sida sände ut osäkra och negativa signaler samt förminskade sitt budskap med motsägelsefullt kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Och även om det inte är en politisk position som eftersträvas – menar Wezowski att det är otroligt viktigt att kunna hantera sitt yttre för att bli framgångsrik. Hur? Kolla in listan här nedan.

Lådan – signalerar trovärdighet

Stora yviga gester bör undvikas i professionella sammanhang. Du kanske tror att det visar engagemang, men icke. Håll koll på dina lemmar och begränsa rörelserna till en ”låda” framför bröst och mage.

Bollen – signalerar pondus och kontroll

Ett effektivt sätt att visa att du har allt under kontroll är enligt Wezowski att ”hålla bollen”. Det innebär att du gestikulerar som om du höll en boll mellan händerna. Den imaginära bollen symboliserar det du har kontroll över. Applegrundaren Steve Jobs var en ”bollhållare” och använde ofta den här positionen under sina presentationer.

Pyramiden – signalerar avslappnad självsäkerhet

En nervös person tenderar att pilla mycket med händerna – men en självsäker person är stilla. Ett sätt för den som känner fjärilar i magen att framstå som mer självsäker än hen känner sig är att sätta ihop händerna i en pyramid – vilket gör att händerna hålls stilla.

Dock ska man vara lite försiktig med posen. Kombinerat med ett för stort leende kan man framstå som hånfull, eller som en Bond-skurk.

Cowboyen – signalerar självsäkerhet och kontroll

Wezowski menar att hur folk går och står avslöjar en hel del om dem. Därför ska du stå rakryggad och med benen brett. Cowboystansen ska visa omvärlden att du minsann är stark, och medveten om ditt värde. Samt att du har kontroll på det du gör.

Handflatorna upp – signalerar ärlighet och acceptans

Att visa handflatorna är en gest som indikerar öppenhet och ärlighet. Att du inte gömmer något. Wezowski anger att amerikanskan Operah Winfrey ofta använder det här när hon talar. Hon är en inflytelserik och mäktig person, men visar med sitt kroppsspråk att hon är villig att ärligt lyssna på de hon talar med. Och hennes popularitet bygger mycket på att hon verkar så genuin.

Handflatorna ner /klappa ner – signalerar styrka och försäkran

Att vända händerna kan också vara något positivt och användas som ett tecken på styrka och auktoritet. Men det måste användas på rätt sätt. Barack Obama använde det ofta i kombination med handflator upp eller för att lugna ner en publik efter att han sagt något som skapat känslosvall.

Nedan – i en video förutspådde man genom analys av kroppsspråk hur utfallet i det franska valet skulle bli.