Karriär

Så får du igenom dina idéer på jobbet

Foto: Tom Merton
Foto: Tom Merton

Kanske går du omkring med en idé som kan förbättra processer på ditt företag, men är osäker på hur du ska gå till väga? Här är några tips.

Publicerad

Många arbetsgivare vet att bra idéer kan komma från medarbetare på alla nivåer men det gör det inte alltid lättare att uttrycka dem, särskilt inte om du har en junior roll och är rädd att göra ett misstag.

Men de unga mjukvaru-ingenjörerna Shelby Cohen och Katie Levy vid företaget Intuit i Kalifornien visar att det går att få igenom en idé genom att jobba målmedvetet. De lyckades införa ett nytt programmeringsspråk inom det ingenjörstäta företaget för att utvecklarna i stället skulle kunna fokusera på att skapa värde för kunderna.

I en artikel i Forbes tipsar de om hur förändringsidéer kan drivas igenom även i stora företagsstrukturer:

Se värdet du tillför

I början av ett yrkesliv väljer många ofta att vara i ett inlärningsläge i stället för att dela med sig av sin egen kunskap, och utbilda medarbetare på alla nivåer.

− Lika viktigt som att lära sig av seniora yrkespersoner är att unga i början av karriären lär andra om nya ämnen och processer som de är experter på, säger Shelby Cohen i artikeln i Forbes.

Fråga om hjälp

Tveka inte att fråga din chef eller dina kollegor hur du kan påverka i större omfattning. Träffa även personer som effektivt har drivit förändringar i ditt företag. Det här kan du göra även innan du har en konkret idé för att vara rustad med lärdomar när den väl kommer.

Träffa likasinnade

Det finns alltid grupper av människor att lära av. Sök upp dem eller delta i konferenser. Det kan bli en möjlighet att diskutera idéer med ingenjörer från andra företag.

− Om du aldrig frågar och delar med dig, kanske du aldrig får en möjlighet att verkligen finslipa dina färdigheter och idéer, säger Katie Levy till Forbes.

Var tydlig med vad du vill åstadkomma

Att driva en förändring i ett företag börjar med att sätta tydliga och mätbara mål. I det aktuella fallet var målet att introducera det nya programmeringsspråket för 500 ingenjörer, och att 90 procent av dem skulle börja koda i det.

Ha empati och förståelse

Var en aktiv lyssnare och försök att sätta dig in i andra människors situation för att verkligen förstå synpunkter eller hinder de ser för ett nytt arbetssätt.

− Den här empatin gjorde det möjligt för oss att besvara alla frågor, och även förstå skälen bakom frågor eller feedback, säger Katie Levy till Forbes.