Karriär

Så får du idéerna att spruta

Bengt Renander
Bengt Renander
Så här tränar du upp kreativiteten. Grafik: Jonas Askergren
Så här tränar du upp kreativiteten. Grafik: Jonas Askergren

Det behövs kreativitet för att hitta lösningar på problem i jobbet. Du kan träna upp din förmåga.

Publicerad

- Meditation är bästa metoden, säger kreativitetsutvecklaren Bengt Renander.

Han delar upp människan i två delar:

* Egot, som tänker och känner rädsla och begär.

* Självet, som kan bevittna dessa tankar och känslor utifrån.

- När du har lärt känna dessa två delar har du nått en viktig insikt för att få bättre kontakt med din kreativitet, säger Bengt Renander.

Att få idéer är ingen prestation som du utför. Vi använder uttrycket: Jag fick en idé - av mig själv. Ditt ego har egentligen ingen aning om hur det går till.

Kontakten med självet, kreativitetens källa, kan övas upp. Bengt Renander jämför med att börja göra armhävningar. Du vaknar inte nästa morgon med jättestora muskler. Det tar flera veckor innan något händer. Och ingen kan göra jobbet åt dig.

- Den bästa träning jag vet för att få kontakt med sig själv är meditation. Den som utvecklar den förmågan har nytta av det i hela sitt liv, säger Bengt Renander.

Han har ett förflutet i reklamfilmbranschen. Efter en livskris för femton år sedan hade Bengt Renander skrivit sin första bok och började kuska runt och föreläsa om kreativitet. Därifrån tog han steget till att som coach och mentor hjälpa sina klienter att få bättre självkännedom och därmed ökad kreativitet. Det uppfattas inte som så flummigt längre.

- Jag märker stor skillnad jämfört med för tio år sedan.

Så tränar du upp ”egot” och ”självet”

Kreativitet är nyskapande problemlösning, enligt Bengt Renanders definition. Problemen som inte behöver en ny lösning kan maskiner ta hand om.

Meditera

Koncentrera dig till exempel på hur du andas in och andas ut.

Om en tanke kommer, notera den bara och släpp den, gå inte in i den. Tänk okej, nu tänker jag på det här. Okej är ett bra ord, ett bra förhållningssätt, för det innebär acceptans.

 

Vakna

Var uppmärksam på verkligheten, här och nu. När du är fullständigt närvarande är du helt och hållet dig själv och därmed i kontakt med din kreativa källa. Träna dig i att skilja på tankar och verklighet. När du tänker på en presentation som du ska hålla utspelar det sig i tankevärlden och har en drömlik karaktär – eller mardrömslik. Det är inte verklighet.

 

Lyssna

De flesta av oss är omedvetna och egocentrerade och hör egentligen bara våra egna tankar som väcks när andra talar.

Träna på att släppa dina egna tankar och lyssna i stället.

Det som kännetecknar en kreativ grupp är inte full fart, kudd­ar på golvet och blädderblock på väggarna, utan deltagare som verkligen lyssnar på sig själva och varandra

 

Mota självkritikern

Prestationsångest är den vanligaste kreativa blockeringen. Många uppfattar sig själva som en bluff och lever i skräck för att avslöjas.

Om du sitter i ett möte och börjar tänka på hur bra allt är som de andra ­säger, medan du själv inte kan ­någonting, så stoppa det genom att göra dig medveten om att det bara är tankar. ”Jaha, nu vevar egot i gång den där gamla tankeloopen igen. Jag släpper den och är med på mötet här och nu.”

 

Bejaka

Att vara accepterande mot andra är ett bra förhållningssätt i kreativt samarbete.

Det skapar trygghet i stället för motsatsen, som sårar och skapar blockeringar.

Och det är utmärkt träning i att bli mer accepterande även mot sig själv.