Så får du chefen att se dig som en nyckelspelare

2021-11-10 16:42  
Att göra sitt bästa är förstås viktigt på alla arbetsplatser, men det finns medarbetare som går ett steg längre. Foto: Unsplash

Vill du bara göra ditt jobb, eller vill du göra det mesta möjliga av din roll och få stort inflytande? Här är några strategier för att bli en nyckelspelare.

Att göra sitt bästa är förstås viktigt på alla arbetsplatser, men det finns medarbetare som går ett steg längre. De sticker ut från mängden och kan ha ett stort inflytande. Genom att ha ett annat tankesätt gör de även livet lite enklare för både kollegor och chefer. 

Tidningen Forbes har frågat Liz Wiseman, författare till boken ”Impact players, how to take the lead, play bigger and multiply your impact”, om hur man kan bli en nyckelspelare med stort inflytande i sin roll. Här är fyra sätt:

Visa framfötterna

En nyckelspelare ägnar sig mycket åt självledarskap och kan ta ut en riktning för sitt jobb utan instruktioner från chefen. Förmågan att ta egna initiativ innebär också att chefernas tid frigörs för att leda istället för att mikrostyra. Att visa att du kan leda dig själv, och ta lämpliga steg framåt i jobbet, kan också ha betydelse om du är intresserad av chefsroller framöver.

Läs mer: Hemmajobb kan ha minskat långa sjukskrivningar

Se utmaningar som möjligheter

När jobbiga problem uppstår på en arbetsplats kanske många tänker att ”det där är faktiskt inte mitt jobb att lösa”. En nyckelspelare tänker tvärtom och ser problemet som en möjlighet att hjälpa till och tillföra något. Förmågan att skapa värde för organisationen genom att se utmaningar och lösa olika problem som uppstår, gör ofta bra intryck på en chef. 

Gör inte bara ditt jobb

Det finns smarta och hårt arbetande personer som gör utmärkta insatser för sitt team. Men nyckelspelare går lite längre. De ägnar sig inte bara åt sin egen arbetsbeskrivning utan ser sig omkring och tar tag i det jobb som behöver göras. De ser företagets behov i en given stund och riktar sitt fokus mot det. 

Var tydlig med vad du behöver

Även om en arbetssituation känns övermäktig avslutar alltid en nyckelspelare sina uppgifter istället för att skicka problemen vidare. Här krävs en förmåga att kunna fokusera på vad som är viktigast. En nyckelspelare gör också klart för andra medarbetare och chefer vilket stöd som behövs för att kunna slutföra en uppgift. Att kunna diskutera detta, och vara tydlig och ärlig, är viktigt för att inte fasta i en tung arbetssituation.

Läs mer: Så lämnar du chefsjobbet – utan att sänka karriären

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt