Karriär

Så blir utbildningen en vinstlott

Malin Lindström Foto: Sveriges Ingenjörer
Malin Lindström Foto: Sveriges Ingenjörer

- Arbetsmarknaden för kvinnliga ingenjörer har aldrig varit bättre. Att utbilda sig till ingenjör i dag är en vinstlott, säger Malin Lindström på Sveriges Ingenjörer inför eventet "Min ingenjörskarriär".

Publicerad

Det tog bara några timmar innan seminariet "Min ingenjörskarriär" för kvinnliga ingenjörer den 17 mars blev fulltecknat. Möjligheten att diskutera jobb och karriär med andra kvinnliga ingenjörer och med de tre deltagande storföretagen Sandvik, Scania och Skanska lockar.

- Så har det varit ända sedan vi för tre år sedan började arrangera kvalitetskvällar om kompetens och karriär enbart för kvinnliga ingenjörer, säger Malin Lindström, ansvarig för Ingenjörskarriär på Sveriges Ingenjörer.

Den 17 mars är det dags igen. 120 kvinnliga ingenjörer kommer till Ingenjörshuset på Malmskillnadsgatan i Stockholm för att knyta kontakter, delta i workshops och lyssna på scenframträdanden.

Sandvik, Scania och Skanska - är där för att berätta om sina utmaningar, men också ställa frågor till de kvinnliga ingenjörerna om vad de vill med sina ingenjörskarriärer, hur de vill att företagen ska agera för att de ska kunna utnyttja sin kapacitet och hur företagen ska vara för att vara en attraktiv arbetsgivare.

- Det här är en informell mötesplats där ingenjörer får träffa varandra, utbyta erfarenheter och tillsammans diskutera relevanta frågeställningar. Man får också chans att ställa frågor direkt till företagen om hur det fungerar hos just dem, säger Malin Lindström.

Hennes erfarenhet är att allt fler arbetsgivare säger sig värna om mångfald på arbetsplatsen.

- Den inställningen hos arbetsgivarna har vi väntat på och den bör innebära en fortsatt god arbetsmarknad för kvinnliga ingenjörer - och förhoppningsvis även avspegla sig i de högre toppskikten i bolagen, säger Malin Lindström.

För många ingenjörer är inte karriären en vd-post med hög lön. Det kan lika gärna vara ett arbete där man får göra det man brinner för - och få bra betalt för ett bra jobb.

- Att utbilda sig till ingenjör är ett bra val om man vill ha ett spännande, kul och välbetalt jobb, säger Malin Lindström.

Ingenjörskarriär är ett samarbete mellan Sveriges Ingenjörer och Ny Teknik.

Läs fler karriärnyheter på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook