Karriär

Så blir du en bättre chef med ilskna fåglars hjälp

Ett gäng arga fåglar att lära av.
Ett gäng arga fåglar att lära av.

Att bli fast i spelet Angry Birds behöver inte vara fel. Om man är chef finns det massor att lära.

Publicerad

Det är den amerikanska tidskriften CIO som har listat ett antal lärdomar av att spela Angry Bird. Gratisversionen har laddats ned av miljontals spelare både i Apple och Google-mobiler. Här är lite av vad man kan lära sig:

1. För att kunna spela Angry Birds måste man kunna reglerna. Så är det också på en arbetsplats. För att kunna prestera så bra som möjligt måste du komma på vilka regler som finns och vilken teknik som är bäst att använda på platsen.

2. Varje fågel i spelet Angry Birds har talanger. De stora svartvita fåglarna tappar ägg, de gula triangelformade fåglarna kan öka farten och på så sätt få extra kraft och de små blå fåglarna exploderar. Som chef gäller det att hitta vilka talanger dina medarbetare har. Sen gäller det att använda deras talanger på rätt sätt och vid rätt tidpunkt.

3. En dålig start kan rasera allt. Man ser på en gång om man måste börja om från start igen i spelet. Precis så kan det vara på jobbet. Om du fått en felstart är det bättre att börja om igen på en gång så att du har en bättre utgångspunkt. Slösa inte bort tiden. Om något inte fungerar ta tag i det på en gång.

4. Olika problem kräver olika specialiteter. De arga fåglarna hamnar i olika scener och i olika element. Trä, stål eller glas reagerar olika när fåglarna kastas på dem. Se till att använda rätt medarbetare till rätt material och plats.

5. Släpper du bomber långt ifrån målet händer ingenting. Det gäller som chef att komma rätt om du vill åstadkomma förbättringar i en verksamhet.

6. Förändringar sker stegvis. Det tar tid innan man lyckas med en bana på Angry Birds. Det gäller att ha tålamod och stegvis blir man bättre på en bana. Precis så är det när du kommer till ett företag. Förändringar som görs tar tid innan de är på plats.

7. Du kan inte göra allt exakt likadant igen. Om du lyckas med ett perfekt kast en gång är det svårt att lyckas lika bra nästa gång. Bara nästan.

8. En del mål kräver att alla fåglar bidrar. I Angry Birds går det ibland att slå sönder målet med en enda fågel men ofta krävs flera fåglar ibland alla. Så är det också i verkliga livet. Vid större projekt måste alla anställda vara engagerade, ibland behöver bara några hjälpa till.