Karriär

Roboten väljer ut vem Ikea ska anställa

Roboten Vera hjälper bland andra Ikea att rekrytera. Foto: Robotvera.com
Roboten Vera hjälper bland andra Ikea att rekrytera. Foto: Robotvera.com

Ikea är ett av de företag som provat att rekrytera med hjälp av robot. Robot Vera, som utvecklats av ett ryskt bolag med samma namn, kontaktar arbetssökande och genomför jobbintervjuer på nätet.

Publicerad

En intervju tar omkring åtta minuter och därefter skickar roboten ett uppföljningsmejl som är personligt anpassat, enligt Washington Post. Tidningen skriver att en fördel är att rekryterare slipper lägga tid på att kontakta de många kandidater som ligger kvar med sitt cv på jobbsajter trots att de har fått jobb. Robot Vera hinner genomföra så många som upp till 1500 intervjuer på en dag.

Ikea Retail i Ryssland använde Robot Vera i ett pilotprojekt i höstas i ett av sina Moskvavaruhus. Bakgrunden var att företaget varje år tar emot tusentals ansökningar från personer som vill jobba där, förklarar bolagets kommunikationschef Igor Kisil.

– Arbetet med att göra det första urvalet är mycket omfattande och tidskrävande för våra hr-specialister. Det gjorde att vi ville testa en ny idé och använda Robot Vera.

Pilotprojektet visade bland annat att det skiljer mycket i attityd mellan kandidater inom detaljhandeln och personer som söker jobb inom andra sektorer, till exempel teknik eller finanssektorn.

– De är mer försiktiga och har mindre tillit till intervjuer med robotar än till personliga intervjuer. Projektet gav oss intressanta lärdomar. Det var intressant.

Han förklarar att företaget alltid letar efter ny teknik att använda i alla aspekter av verksamheten - från kundservice till hr.

– Vi fortsätter att följa teknikutvecklingen inom hr-området för att se hur vi kan använda ny teknik i vår verksamhet framöver.

Roboten baseras på AI, artificiell intelligens och kombinerar taligenkänningsteknologier från Google, Amazon.com, Microsoft och Rysslands Yandex, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Programmerare har lagt in 13 miljarder exempel på syntax och tal från tv, Wikipedia och jobbsajter för att utöka robotens ordförråd och se till att den pratar mer naturligt och förstår svar. Programvaran kan intervjua hundratals sökande samtidigt via video- eller röstsamtal.

Förutom Ikea använder ytterligare runt 300 använder Robot Vera, bland annat PepsiCo and L’Oréal. Vera har fått sitt namn efter mamman till en av grundarna.