Karriär

Risk för begränsat studielån

Lage Rahm är ledamot för Miljöpartiet i den studiesociala komittén. Foto: Johan Schiff

Studiemedelsperioden kan komma att minska från sex till fyra år. Det säger Lage Rahm (mp) till Dagens Nyheter.

Publicerad

I slutet av mars skall den studiesociala kommitén presentera sitt förslag på ett nytt studiemedel. Idag har de sitt sista möte, och enligt ledamoten Lage Rahm kommer det färdiga förslaget att innehålla bland annat en begränsning av de bidrag och lån som erbjuds studtenter till fyra år. För att få studiemedel i mer än fyra år måste man ha avslutat tre års studier. En majoritet i kommittén sägs stå bakom förslaget.

- Man riskerar att slå ut människor från utbildningar eller låsa in dem i utbildningar om den studerande gjort felaktiga val och behöver byta utbildning, säger Lage Rahm till DN.

Han lyfter fram att de som är i farozonen om förslaget går igenom är de som under studiernas gång vill byta bana, äldre studenter med en ofärdig utbildning och de studenter som av sociala eller personliga skäl halkat efter.

Svergies förenade studentkårer har tagit fram siffror som visar att nära hälften av alla studenter jobbar vid sidan av studierna för att dryga ut kassan. De har tidigare satt sitt hopp till att kommittén skall rekommendera en höjning av studiemedlen. Många studenter upplever att enligt SFSs undersökning att den ekonomiska situationen påverkar deras studier negativt.

- Det är obehagligt att staten försöker styra vad folk ska läsa i ett tvingande spärrsystem. Man är fel ute om man vill öka genomströmningen så här. Satsa på studievägledning och höjda studiemedel så slipper studenterna arbeta vid sidan om, säger SFS ordförande Moa Neuman till DN.

Så funkar det idag

  • Idag kan en person få studiemedel i högst 240 veckor på heltid för högskoleutbildningar och andra eftergymnasiala utbildningar. Tar man fullt studiemedel under hela studietiden motsvarar detta 6 års studier.
  • Bara om du har synnerliga skäl kan du få studiemedel för ytterligare veckor. CSN prövar om dina skäl är tillräckliga för att du ska få studiemedel under en längre tid. Ett skäl kan exempelvis vara funktionshinder som gör att studierna tar längre tid.
  • Studemedlet kan dras in för den som inte klarar kraven på studieresultat. Gränsen ligger vid minst 0,9375 högskolepoäng per vecka under de första 40 heltidsveckorna och 1,125 högskolepoäng per vecka för därpå följande heltidsveckor för en period med studiemedel.

    Källa: CSN