Karriär

Reseledare i rymden seriöst framtidsyrke

För att få de välbetalda framtidsjobben gäller det att kombinera olika utbildningar. Foto: The Future Laboratory
För att få de välbetalda framtidsjobben gäller det att kombinera olika utbildningar. Foto: The Future Laboratory

Microsoft tipsar om vilka utbildningar man ska välja för framtidens jobb.

Publicerad Uppdaterad

Omkring 65 procent av dem som idag studerar på universitet kommer i framtiden ha jobb som inte ens existerar idag. Samtidigt tror en tredjedel av studenterna i USA att det yrke de siktar på förmodligen inte finns om tio år

Det skriver Microsoft och The Future Laboratory i den gemensamma rapporten ”Future Proof Yourself”.

I rapporten sägs att det blir allt mer viktigt att skaffa sig utbildningar inom flera områden om man vill ha de välbetalda jobben i framtiden.

Exempelvis kombinera en rent teknisk utbildning med biologi, beteendevetenskap och design.

I rapporten listas framtidsjobb och områden för de närmaste tio åren. Bland dem finns kommunikation med bilder och video, designer av virtuella världar och Internet of Things-analytiker.

För dem som siktar ännu längre fram när det gäller val av yrkesinsriktning finns även prognoser för yrken som kan bli aktuella från 2025 och framåt.

Bland dem finns exempelvis reseledare för rymdturism där guiden använder sin kunskap för att lotsa resenärerna till de mest intressanta områdena under sin resa i bana runt jorden.

Mirosoft och The Future Laboratory tror även att de som satsar på att utveckla teknik för förnyelsebar energiproduktion eller designa olika mänskliga proteser och ”reservdelar” har lysande framtidsutsikter.