Karriär

Rekordmånga jobbar på distans: ”Väldigt bra”

Förändring i procent jämfört med vecka 10. Foto: Johan Hallnäs
Förändring i procent jämfört med vecka 10. Foto: Johan Hallnäs
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste veckan var det rekordmånga som jobbade på distans i Sverige, visar anonymiserade rörelsedata från Telia. Särskilt i Skåne syns en drastisk ökning av hemmajobbare. ”Det låter väldigt bra”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Publicerad

Under vecka två (11–17 januari) var det fler än någon gång sedan pandemins början som jobbade på distans i både Stockholm och i Skåne. I Västra Götalandsregionen var det endast fler som jobbade på distans under vecka 15 i fjol.

I Stockholm var det 34 procent färre och i Skåne var det 32 procent färre på jobbet jämfört med vecka tio 2020, vilket var veckan innan pandemin började förändra svenskarnas beteenden.

På riksnivå var siffran för vecka två 32 procent, vilket är samma som den lägsta siffran under 2020 (som noterades vecka 15).

Ger fingervisning

Statistiken bygger på Telias analys av anonyma rörelsedata.

– Det är inget exakt mått om man är på jobbet eller inte, men det ger en fingervisning om hur rörelsemönstren har utvecklats, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia.

Det är intressant att se hur distansarbetet har förändrats över året, säger han.

– I höst såg vi att mer och mer folk började gå tillbaka till arbetet. Sedan hände något vid höstlovet, då det kom mycket nya rekommendationer och sedan dess har covidläget försämrats och vi ser att fler och fler jobbar hemma.

Det ser nu också ut att fortsätter efter julen.

– Nu har vi bara tittat på förra veckan, så man ska vara lite försiktig med att dra allt för stora slutsatser. Nästa vecka kan vi få bekräftelse om de låga nivåerna håller, men det är intressant att se att trenden fortfarande är nedåtgående, säger Ågren.

Tydligast i Skåne

Den största skillnaden syns i Skåne, där trenden med allt färre kontorsarbetare är som tydligast.

– Nu ligger Skåne nästan på samma nivå som Stockholm, så där är man en bra bit under nivån för hur många som var på jobbet i mars–april.

Det är endast de tre storstadsregionerna som Telia analyserat specifikt, vilket gör att det skulle kunna vara avvikelser i den nedåtgående trenden i andra regioner.

Man ser dock nu, till skillnad från under början av fjolåret, att beteendet i de tre storstadsregionerna ser likadant ut, där de tre kurvorna följer varandra tydligt.

– I början betedde man sig lite olika beroende på i vilken av de tre regionerna man bodde, men sedan har det blivit väldigt likt, säger Kristofer Ågren.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare uttryckt oro över att svenskarna börjat arbeta på kontoret i större utsträckning, är nöjd med att höra att fler arbetar hemma.

– Det låter ju väldigt bra, att det börjar svänga åt det hållet igen. Det var framför allt under hösten som många gick tillbaka till kontoret, sedan dess har det minskat, säger Tegnell.

– Det är väl jättebra att vi fått ordentligt genomslag, det ligger säkert delvis bakom den minskning vi ser nu.

FHM: Jobba hemma om du kan

En viktig del i att minska spridningen av covid-19 är att arbeta hemifrån, och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att så många som möjligt gör det.

För de som inte har möjlighet till det gäller det i stället att färdas så säkert som möjligt till och från arbetet, understryker FHM, exempelvis genom att undvika kollektivtrafik eller andra färdsätt där trängsel kan uppstå.

Om du inte kan jobba hemifrån kan du i stället försöka anpassa dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen, tycker Folkhälsomyndigheten.

Den som är på arbetsplatsen bör hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum.

Det är ytterst arbetsgivaren som avgör om och när hemarbete kan tillåtas och vilka justeringar i arbetstid som kan göras. Arbetsgivaren har även arbetsmiljöansvaret för de som arbetar hemma.

Rekommendationen om hemarbete från Folkhälsomyndigheten gäller så länge som de allmänna råden gäller, det vill säga till utgången av juni 2021. Det kan dock ändras.

Källa: Folkhälsomyndigheten