Karriär

Planet från amerikanska expeditionen hittades – elva meter under isen

Amfibieplanet The Grumman Duck, J2F-4, kraschade på sydöstra Grönland, den 29 november 1942. I augusti 2012 lokaliserades planet av en expedition nära Kögebukten där markradarexperten Jaana Gustafsson från Sverige deltog. Foto: Jetta H. Disco/US Coast Guard
Amfibieplanet The Grumman Duck, J2F-4, kraschade på sydöstra Grönland, den 29 november 1942. I augusti 2012 lokaliserades planet av en expedition nära Kögebukten där markradarexperten Jaana Gustafsson från Sverige deltog. Foto: Jetta H. Disco/US Coast Guard
Jaana Gustafsson
Jaana Gustafsson

Sjuttio år efter att ett amerikanskt kustbevakningsplan kraschade på Grönland återfanns det elva meter under isen. Jaana Gustafsson från Sverige var markradarexperten som gjorde fyndet.

Publicerad

Expeditionen på sydöstra Grönland ägde rum i augusti, men amerikanska kustbevakningen US Coast Guard har inte gått ut med resultatet förrän nu. I flera månader har man analyserat bilder tagna med en kamera som sänktes ned i smälthål i isen.

När Ny Teknik skrev om expeditionen i höstas fick markradarexperten Jaana Gustafsson, som anlitades för att delta, inte berätta hur sökandet hade gått.

Nu står det klart att det var hon som med hjälp av sin markradarutrustning lokaliserade planet, 11,5 meter under isen.

– Innan dess hade jag sett en massa saker, som jag inte riktigt visste vad det var. Det var mycket sprickor i isen och man fick utslag överallt. Men just här var isen homogen och sprickfri. Jag begrep på en gång att det var något viktigt där, säger Jaana Gustafsson.

Flygplanet var ett amerikanskt kustbevakningsflygplan, en Grumman Duck J2F-4. I november 1942 deltog det i en räddningsinsats för att hämta amerikanska soldater som råkat ut för ett flyghaveri på Grönlands inland. På väg tillbaka till kusten gick något snett, och planet kraschade. Ombord fanns två besättningsmedlemmar och en soldat. Alla tre omkom.

Det här var den andra stora expeditionen som letade efter planet, och planet hittades på den allra sista mätdagen.

– Det var en otrolig upplevelse att höra teamet meddela på radion att de hade lokaliserat flygplansdelar vid det andra borrhålet, säger Lou Sapienza, vd för North South Polar Inc som organiserade expeditionen, i en skriftlig kommentar.

Sedan blev vädret sämre snabbt, och expeditionen hann inte smälta flera hål på platsen. På en film som US Coast Guard har offentliggjort går det att se svarta kabelledningar infrysta i kristallklar is. De är av samma typ som fanns ombord på planet, har analysen visat.

Flygplanskroppen har inte hittats än, inte heller spår av männen som fanns ombord. Kustbevakningen planerar nu fler expeditioner till platsen, för att så småningom eventuellt bärga planet ur isen.

– Blir det mer arbete vid platsen hoppas jag att få vara med, säger Jaana Gustafsson.

Tre saker som försvann
och hittades

Andrées polarexpedition. Gav sig i väg 1897 för att färdas med luftballong över Nordpolen. Ballongen kraschade efter två dagar, och de tre männen ombord gick över isen i tre månader. Ballongen har aldrig hittats, men expeditionens sista läger på Vitön upptäcktes av en slump av ett norskt sälfångsfartyg 1930. Där fanns de döda kropparna efter männen, liksom utrustning och foto­grafier.

Titanic. Atlantångaren förliste på sin jungfrufärd 1912. Orsaken var en kollision med ett isberg. I olyckan omkom 1 512 personer, och 710 räddades. Fartyget hittades först 1985 av en fransk-amerikansk expedition på 3 800 meters djup sydost om Newfoundland.

DC-3:an. Ett svenskt militärt flygplan av typen DC-3 sköts ned över Östersjön 1952 när det genomförde signalspaning. Planet hittades 2003 av en privat sökexpedition. Det låg på 125 meters djup, 55 kilometer öster om Fårö. Kvarlevor av tre av de åtta besättningsmedlemmarna har identifierats. Skador på planet visade att det skjutits ned av ett sovjetiskt jaktplan.