Karriär

”Planering är A och O”

Patrik och Linda Nord har fått en ny syn på Sverige efter åren i Malaysia. 'Vi har insett vad bra vi har det och vad vi får för våra skattepengar, till exempel en gratis skola och en fantastisk föräldrapenning', säger Patrik Nord. Foto: Christian Rhen
Patrik och Linda Nord har fått en ny syn på Sverige efter åren i Malaysia. "Vi har insett vad bra vi har det och vad vi får för våra skattepengar, till exempel en gratis skola och en fantastisk föräldrapenning", säger Patrik Nord. Foto: Christian Rhen

Ta chansen och jobba utomlands. Men planera ut- och hem­resan i god tid. Det rådet ger Patrik och Linda Nord efter tre år i Kuala Lumpur.

Publicerad

I Patrik och Linda Nords liv handlar mycket om kontraster, och stabilitet.

Vid mötet med Ny Teknik Jobb har de mellanlandat i Hammarby sjöstad i Stockholm. För bara lite mer än ett år sedan bodde de i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur där Patrik Nord jobbade för Ericsson. På plats fanns också hans fru Linda och sonen Milton.

– Han var bara en nio veckor gammal bebis när vi åkte. För just oss var det fördelaktigt att åka under småbarnsåren. Han var ett litet anpassningsbart knyte som inte hunnit rota sig, säger Linda.

Patriks arbetsgivare var till stor hjälp, både inför ut- och hemresan. När de skulle lämna Sverige fick de hjälp med att hitta ett boende, och företaget gav även en kurs med information om allt de ville veta.

– Företagets bostadsagent tipsade oss också om allt från bra myggoljor till trevliga restauranger, säger Linda.

Hjälpen gjorde att familjen lättare kunde landa i sitt nya liv i Malaysia. Väl på plats jobbade Patrik mer än i Sverige. I gengäld blev tiden familjen hade tillsammans mer kvalitetsfylld. Familjen fick nya malaysiska vänner men det stora umgänget fanns bland andra utlandssvenskar.

– Man blir väldigt svensk. Det firades mer jul och midsommar där än här, berättar Patrik.

Linda, vad gjorde du i Malaysia medan Patrik jobbade?

– Jag var mammaledig, men eftersom jag är utbildad lärare jobbade jag en dag i veckan på Svenska skolan.

Efter tre år började dock hemlängtan bli påtaglig.

– Malaysia är ett fantastiskt land. Men efter tre år började vi tappa en del av relationerna i Sverige. Och vi saknade årstiderna, säger Patrik.

Vad lärde du dig om Sverige genom att jobba utomlands?

– Vi har insett vad bra vi har det och vad vi får för våra skattepengar. Till exempel en gratis skola och en fantastisk föräldrapenning, säger Patrik.

Familjen har dock fått blodad tand för längre utlandsvistelser. Patrik har fått ett nytt uppdrag i London för Ericssons räkning. Tjänsten startade i december 2012 och de kommer att stanna i åtminstone två år.

– Det känns lättare nu. Från Malaysia tar vi med oss kunskapen om att planering är A och O, inte minst när det gäller barnens förhållanden. Vår son har till exempel en plats på en svensk skola där, vilket känns bra, säger Patrik.

Att tänka på

Att tänka på inför hemkomsten, innan du åker på en utlandstjänst:

1. Skaffa dig en mentor, gärna på din egen arbetsplats. Någon som också arbetat utomlands.

2. Gör en plan för vad du behöver göra när du kommer tillbaka.

3. Har företaget en policy för hur återvändande medarbetare ska tas om hand? Om inte, begär en sådan.