Karriär

Passiv rökning kan ge utslag i cannabistester

Foto: TT / AP Photo/Ricardo Arduengo, TT
Foto: TT / AP Photo/Ricardo Arduengo, TT

Under de senaste tio åren har antalet drogtester beställda av arbetsgivare fördubblats. Även om du själv inte använder cannabis så kan passiv rökning göra att du testar positivt. Det visar ny forskning från University of Toronto.

Publicerad

Även om du själv inte röker cannabis så händer det kanske att du befinner dig i ett sällskap där någon annan tänder en joint. Då finns det skäl att se upp. Antalet drogtester beställda av arbetsgivare har fördubblats under de senaste tio åren – och nu visar forskning att passiv rökning kan ge utslag vid drogtester.

Enligt en ny studie från University of Toronto kan det räcka med 15 minuters exponering av passiv rök i ett oventilerat rum med stängds fönster. Då kan kroppen uppnå nog höga nivåer av THC, den aktiva substansen i cannabis, för att ämnet ska upptäckas vid ett drogtest.

Det kan ta mellan 24-48 timmar för att substansen ska lämna systemet. THC binder sig i kroppens fett, och hos personer som missbrukat cannabis länge kan ämnet spåras i kroppen i upp till åtta veckor.

Om du vägrar att ställa upp på arbetsgivarens drogtest så kan det leda till uppsägning. Och det finns ingen lag som reglerar när en arbetsgivare får drogtesta sin personal. Referensen är en rad domar i arbetsdomstolen – och instansen är generellt sett väldigt generösa gentemot arbetsgivarnas när det kommer till rättigheten att genomföra kontroller.

Det måste förvisso finnas ett angivet skäl, men ”säkerheten på jobbet – eller rent allmänt” räcker gott som anledning.