Karriär

Ovanorna som sänker dig på jobbintervjun

Känner du till dina ticks? Det kan vara bra att göra - för de kan kosta dig jobbet. Foto: Alamy
Känner du till dina ticks? Det kan vara bra att göra - för de kan kosta dig jobbet. Foto: Alamy

Du snurrar på ringen, pillar med ditt hår eller guppar med foten – och det blir värre när du är nervös. Detta kan vara ödesdigra beteenden vid en anställningsintervju.  

Publicerad

Känner du till dina ”ticks”? Vissa beteenden kan faktiskt sålla bort dig som kandidat vid en anställningsintervju. Det handlar om en rad manér och gester som skickar helt fel signaler. Allt från att gnugga sina händer, eller pilla på handväskan – till att låta blicken vandra runt rummet. 

Självfallet är det helt andra kriterier som väger tyngst under en intervju, men trovärdighet är en mycket viktig aspekt. Om du exempelvis beskriver dig själv som en öppen person och samtidigt sitter med armarna tätt intill kroppen – då känns din självanalys inte korrekt.

Många gånger är vi helt omedvetna om våra ovanor och tyvärr krävs det mycket arbete för att bli av med dem. Det bästa du kan göra är att filma dig själv under övningsintervjuer. Resultatet kan vara en överraskning. För BBC har experten Janice Burch listat de fem värsta beteendena.  

Beteenden att undvika:

Var inte en nickande docka

Vi nickar för att bekräfta att vi lyssnar och förstår vad den andre säger – men det kan lätt bli för mycket av det goda. Många som ser inspelade intervjuövningar med sig själva chockas av sitt guppande huvud.

Håll koll på benen

Det är okej att lägga det ena benet över det andra, men sväng inte med foten eller benet under intervjun. Det avslöjar din nervositet och ger intryck av att du har dåligt självförtroende. 

Inte suga eller bita på läpparna

Det kan vara lätt hänt att man glömmer bort sin kontroll över läpparna – men bitandet eller sugandet kan få dig att verka frustrerad. Beror beteendet kanske på att du är dåligt förberedd inför intervjun?

Håll styr på ögonen

Det är viktigt att hålla ögonkontakt med intervjuaren, annars ger du ett opålitligt intryck. Låt inte blicken vandra runt i rummet. Att stirra kan förvisso göra andra obehagliga till mods, men med rätt blick förmedlar du en känsla av kunskap och trovärdighet.

Stretcha inte

Även om du känner dig lite stel – undvik att rulla på huvudet, axlarna eller göra några andra stretchövningar. Du vill inte framstå som spänd och obekväm. Det låter kanske som en självklarhet, men många gör detta regelbundet utan att själva tänka på det.