Karriär

Ny lista – vilka är Sveriges 111 topptalanger?

Foto: Simon Maage/Unsplash
Foto: Simon Maage/Unsplash
Per Danielson. Foto: Janne Naess
Per Danielson. Foto: Janne Naess

Unga stjärnskott ska synas för att slutligen ta plats på en ny lista över Sveriges mest lovande yrkespersoner. ”Teknikskiften kräver talangfulla personer” säger Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik, som sitter i juryn.

Publicerad

Talangnätverket Nova lanserar Nova 111, en ny lista över unga talanger verksamma inom elva olika branscher, däribland tech- och ingenjörsområdet, sjukvård, forskning, politik och finans.

– Precis som i idrott är näringslivet, men även offentlig sektor, beroende av talanger som kan driva utvecklingen av samhället framåt. Listan är till för att visa talangernas värde och betydelse nu när vi är i inledningen av stora teknikskiften inom alla branscher och det kräver talangfulla personer för att lyckas, säger Per Danielson, chefredaktör för Ny Teknik, som tillsammans med flera branschexperter och hr-chefer ingår i den jury som ska bedöma kandidaterna.

För att få en opartisk uppfattning om talangerna, som alla är under 35 år, används en modell där meriter gås igenom i flera steg. Här ingår granskning av prestationer, cv, intervjuer samt personlighets- och problemlösningstester.

– Nominerade talanger går igenom en omfattande urvalsprocess före en shortlist når juryn. Väl där blir det ett tufft arbete att väga kandidaterna mot varandra och välja vilka som ska få plats i de olika kategorierna. Personligen brukar jag alltid leta efter personer som med störst sannolikhet kan göra störst skillnad för en bransch eller en specifik utmaning, säger Per Danielson.

Lista med 111 talanger

Vem som helst kan tipsa om en kollega, chef eller någon annan som platsar på listan. Nomineringsperioden sträcker sig fram till den 25 mars.

Listan med sammanlagt 111 topptalanger presenteras den 11 maj. Dessutom koras en totalvinnare på ett digitalt event den 27 maj.

I juryn ingår även före detta finansministern Anders Borg, Gunilla Herlitz, tidigare chefredaktör för DN och Dagens Industri, Helene Hasselskog, hr-direktör på konsultfirman Sweco, Magnus Tegborg, vd för Alumni, Vahdat Zehtab, chef för B2C på Telia, Maria Reinholdsson, hr-direktör för Telenor och Lars-Henrik Friis Molin, grundare av Universum.