Karriär
Ny högskoleminister: Så ska vi möta kompetensbehoven
Högre kvalitet på utbildningar, ökat studieutbud och fler möjligheter till livslångt lärande. Så vill utbildningsminister Anna Ekström möta kompetensbehoven i svensk industri.
I veckan tog Anna Ekström (S) över ministerposten för högre utbildning och forskning i Magdalena Anderssons nya regering. Hon ersätter därmed Matilda Ernkrans som istället blir biståndsminister.
– Jag blev väldigt glad. Högre utbildning och forskning är frågor som jag arbetat med väldigt länge och mycket. Det är frågor där jag verkligen ser fram emot att göra en insats för Sverige, säger Anna Ekström.
Högt upp på prioriteringslistan framöver blir att öka kvaliteten i utbildningen på universitet och högskolor.
– Det är via en högkvalitativ utbildning som vi får ingenjörer och naturvetare till de jobb som krävs för att vi ska klara klimatomställningen i Sverige.
Anna Ekström vill också se till att fler utbildningsplatser skapas för att exempelvis möta de breda behoven av arbetskraft till de framväxande industrierna för tillverkning av batterier och fossilfritt stål i Norrland.
– Här måste vi se till att ha en bra vuxenutbildning så att vi får barnskötare och undersköterskor som kan jobba i de nya samhällen som växer fram och fabriksarbetare som kan se till att batterier blir gjorda, men också att det finns gott om tillgängliga platser på yrkeshögskolor och högskolor så att vi har bra kompetensförsörjning när det gäller de viktiga ingenjörerna.
Fler utbildningsplatser ska möta kompetensbehoven
Fler utbildningsplatser blir även en förutsättning för regeringens miljardsatsning på ett nytt omställningsstudiestöd som ska införas 2023. Reformen innebär att yrkesverksamma får en ökad möjlighet att studera för att byta bana eller kompetensutveckla sig inom sitt nuvarande yrkesområde.
– För att det här ska fungera så måste vi ha ett väl utbyggt utbud av utbildningar över hela landet.
Anna Ekström tror också att omställningsstödet kan bli en viktig pusselbit för att öka genomströmningen på civilingenjörsutbildningar genom att fler ingenjörer, som valt att hoppa av studierna för att ta en anställning, får en ökad möjlighet att återvända till skolbänken.

Omställningsstödet innebär också att ingenjörer med många år i yrket kan bygga på sina kunskaper för att hänga med i det snabba teknikskiftet.
– Så det här blir en jättestor möjlighet för alla på svensk arbetsmarknad som mitt i livet får en chans att byta bana eller att lägga till de extra poängen som behövs för att man ska kunna söka de lediga jobben.
Skolkamrat med Christer Fuglesang
För att lösa industrins behov av kompetens ses också en fortsatt satsning på kunskapslyftet, som hittills lett till drygt 160 000 platser i högskola, yrkeshögskola, folkhögskola och komvux, som viktigt framöver.
– Men ska ungdomarna söka de här utbildningsplatserna måste också arbetsgivarna bli mycket bättre på att visa upp hur roliga, spännande, bra arbetsuppgifter och jobb det finns inom industrin.
I den nya regeringen blir Anna Ekström även rymdminister. Hon aviserar i nuläget inga nya storsatsningar inom området, men lyfter fram att den nya budgeten innehåller ökade anslag till Rymdmyndigheten för att bland annat utveckla rymdforskningen.
Det nya ansvarsområdet innebär också att hon sluter en cirkel med en välkänd rymdprofil.
– Det är lite extra roligt för jag var skolkamrat med Christer Fuglesang så jag tycker att jag äntligen får komma tillbaka till det nu, säger Anna Ekström.