Karriär

Nu ska svenska startups få hjälp över ”dödens dal”

Produktionsänglar är ett samarbete mellan KTH och Södertälje Science Park. Foto: Unsplash
Produktionsänglar är ett samarbete mellan KTH och Södertälje Science Park. Foto: Unsplash

Projekt lanseras nationellt för att hjälpa startup-bolag att gå från idé till serietillverkning av produkter.

Publicerad

När startup-bolag ska gå från idé eller prototyp till industriproduktion uppstår inte sällan svårigheter. Höga kostnader och få intäkter kännetecknar denna fas som även kallas ”dödens dal”, där många entreprenörer tvingas ge upp. För att underlätta detta kritiska skede i företagets utveckling startades satsningen Produktionsänglar som är ett samarbete mellan KTH och Södertälje Science Park.

Nyligen fick projektet ett tvåårigt anslag från Vinnova och ska lanseras nationellt.

– Nu ska vi skala upp projektet. Vi kommer skapa fem-sex noder över hela landet på ställen nära universitet och högskolor, nära inkubatorer och tillverkare. Den här strukturen saknas i Sverige, säger Monica Bellgran, professor i produktionsledning på KTH och initiativtagare till projektet i en artikel på KTH:s hemsida.

Genom initiativet får startups med en produktidé tillgång till coacher och utbildning. Med hjälp av digitala möten matchas entreprenörer med lokala produktionspartners för att skala upp tillverkningen.

Hittills har Produktionsänglar jobbat med ett 60-tal startups och cirka 15 tillverkare. 

Kärnan i projektet är att tillverkningen av produkter och innovationer ska stanna i Sverige istället för att hamna i lågkostnadsländer.