Karriär

Mycket skärmtid? Så fixar du en digital detox

Lite för mycket skärmtid senaste tiden? Foto: Pexels
Lite för mycket skärmtid senaste tiden? Foto: Pexels

Pandemin har inneburit att vi lägger allt mer tid på digitala aktiviteter. Här är några tips om du vill dra ner på skärmtiden.

Publicerad

En arbetsdag späckad med Zoom-möten, ständig koll på mobilen och kanske teveserier på kvällen. I spåren av pandemin kretsar mer och mer runt skärmaktiviteter. Men när vi ständigt utsätts för digital stimulans kan det vara bra att sätta gränser för att undvika utbrändhet och låta ögonen vila från blått skärmljus.

På sajten Fast Company ges några tips för att minska skärmtiden och göra en digital detox under 2021:  

Låt telefonen vila

För många har det blivit en naturlig instinkt att omedelbart kolla mobilen, som ofta används som väckarklocka, direkt på morgonen. Det leder till att e-post, andra meddelanden och sociala medier är det första som möter ögonen. Men att börja dagen med mycket information kan framkalla en känsla av stress, krav och oro. Använd i stället en vanlig väckarklocka och lämna mobilen utanför sovrummet. Använd tiden på morgonen till att i lugn och ro förbereda dig inför dagen. 

Sätt gränser för din närvaro online

Om du upplever att dina kollegor inte respekterar offline-tid, då du inte är tillgänglig, bör du ta itu med detta. Gränsdragning kan vara ett jobbigt och känsligt ämne men bör inte sopas under mattan. Även om det kan kännas lite obehagligt är det bättre att ha en öppen och ärlig diskussion om eventuella problem. Här är det bättre med en personlig direktkontakt än mejl för att undvika missförstånd. 

Undvika att hoppa mellan skärmar

Även om vi stänger av våra arbetsdatorer har vi en tendens att raskt hoppa över till telefoner eller tv-apparater, inte sällan samtidigt. Försök att ta pauser från alla skärmar under delar av dagen. Ta exempelvis en promenad under lunchen istället för att hänga över mobilen. Försök att läsa en bok istället för att se på teve. Under en dag innebär dessa pauser betydande tid som annars skulle lagts på skärmaktiviteter. 

Undvik digitala frestelser

Suddiga gränser mellan jobb och fritid gör att vi numera känner ett ökat behov av att hålla oss uppdaterade om allt som händer. Men dessa ständiga digitala distraktioner hindrar viktig återhämtning som behövs för att vi ska få energi och vara kreativa. Ett tips är att inte bara stänga av jobbdatorn efter arbetstid, förvara den även i exempelvis en skrivbordslåda för att fysiskt separera jobb och fritid. Överväg att låta sovrum och vardagsrum bli teknikfria zoner. Stäng av notiser från sociala medier och e-post för att förhindra att du sugs in i den digitala världen.