Karriär
Mobbning påverkar arbetsmiljön
Magnus Skagerfält Foto: Sveriges Ingenjörer
Utfrysning, falska rykten och förlöjliganden. För många är det en verklighet på arbetsplatsen. Idag har den drabbade inte tillräckligt skydd, anser Sveriges Ingenjörer.
Arbetsmiljöverkets undersökning från 2011, om arbetsmiljön, visade att cirka nio procent av de tillfrågade upplevt sig mobbade av kolleger eller av sin chef.
Också på Sveriges Ingenjörer får man samtal från medlemmar som känner sig kränkta på arbetsplatsen.
– Det handlar om olika scenarier. Det är vanligt att man känner sig utfryst, säger Magnus Skagerfält, sakkunnig inom arbetsmiljöfrågor på Sveriges Ingenjörer.
När facket får samtal från medlemmar om mobbning och trakasserier informerar de om det lagliga stöd som finns. Handlar det om vissa specifika diskrimineringsgrunder, som att någon till exempel mobbas för sin sexuella läggning eller religion, kan personen få skadestånd i Arbetsdomstolen. Men när det gäller mer generella former av kränkande särbehandlingar så finns det brister i arbetsmiljölagen, anser Magnus Skagerfält.
– Inga myndigheter, som Arbetsmiljöverket, och inte heller vi som fack, kan gå in och driva individuella ärenden. Vi kan istället gå in och försöka påverka arbetsgivaren att på en organisatorisk nivå arbeta mot mobbning, säger han och fortsätter:
– Arbetsmiljöverket har inte heller visat något intresse att gå in på individuell nivå, men i mobbningssituationer behöver just individer stöd.
Magnus Skagerfält anser att Arbetsmiljöverkets inspektörer borde kunna se hur arbetsgivare hanterar specifika situationer och begära åtgärder.
– Om Arbetsmiljöverket tog ett tidigare, och större grepp än idag skulle samhället tjäna på det, säger han.
Vad ger du då för råd till den som känner sig mobbad på arbetsplatsen?
– Att ändå ta kontakt med Arbetsmiljöverket och det lokala facket därför att man då kan titta på hur arbetsgivaren, organisatoriskt ska arbeta mot mobbning. Är fallet långt kommet, alltså om man till exempel hamnar i en sjukskrivningssituation, så kan personen överväga att göra en arbetsskadeanmälan, i dialog med Försäkringskassan. Det kan i enstaka fall leda till ersättning.
Bristerna i lagsystemet har fått flera aktörer att agera. Fackförbundet Vision har begärt en lag som ska förbjuda alla slags trakasserier i arbetslivet. Fackförbunden LO, TCO och Saco hakade nyligen på i ett debattinlägg i Dagens Nyheter:
”Finns det brister kan arbetsgivaren ställas ansvarig att åtgärda dem så att inget händer i framtiden. Detta är nog så viktigt, men det hjälper inte den individ som redan är utsatt. Arbetsmiljöverket kan aldrig i sådana här fall ställa arbetsgivaren till svars för något som redan har inträffat.”, skrev de och krävde en utredning för att finna framkomliga vägar på problemen.
I riksdagshuset anordnas det, på torsdag denna vecka, dessutom ett seminarium om trakasserier och mobbning i arbetslivet. Bakom arrangemanget står riksdagsmannen Christer Winbäck (FP) och Organisation mot mobbning (OMM).
– Riksdagsledamöterna behöver förstå omfattningen och djupet i vuxenmobbningen, säger Christer Winbäck, i en intervju i Dagens Nyheter.