Karriär

MMA-proffset: Kampsport är som fysisk schack

4 september 2013. Tor Troéng i match i Brasilien. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC
4 september 2013. Tor Troéng i match i Brasilien. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC
Tor 'The Hammer' Troéng. Inför teveserien The Ultimate Fighter i Las Vegas 2012. Smeknamnet fick han av en tävlingsarrangör i början av karriären. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC
Tor "The Hammer" Troéng. Inför teveserien The Ultimate Fighter i Las Vegas 2012. Smeknamnet fick han av en tävlingsarrangör i början av karriären. Foto: Josh Hedges/Zuffa LLC

I ringen slåss han professionellt. På Umeå universitet brottas Tor Troéng med matematiska problem.

Publicerad

Civilingenjören Tor Troéng är högst rankad i Sverige i mellanviktsklassen i MMA, Mixed Martial Arts, en kampsport som samlar flera olika kampsportsstilar till en. Han tävlar i den internationella ligan UFC.

Samtidigt jobbar han på Umeå universitet med beräkningsmatematik. Sin analytiska förmåga drar han nytta av i ringen.

- Kampsport är en strategisk sport där man hela tiden måste väga sina egna styrkor mot motståndarens styrkor och svagheter. Man kan säga att det är som fysisk schack, säger Tor Troéng.

Att forska och vara elitidrottare är en bra kombination, anser han.

- Jag tränar förmiddag och vilar kroppen på eftermiddagen samtidigt som jag stimulerar andra delar.

Hjärnan stimuleras på Umeå universitet där Tor Troéng har en halvtidstjänst på Umit, ett tvärvetenskapligt labb där datavetenskap, fysik och matematik möts i beräkningsteknik och simuleringskunskap. Han är civilingenjör i teknisk fysik och jobbar med forskning i matematik inom finita elementmetoden, ett tekniskt beräkningsområde som löser partiella differentialekvationer.

Du drar nytta av civilingenjören i dig i ringen. Men har du nytta av kampsporten som civilingenjör?

- Ja, båda handlar om att få fram resultat och sträva mot ett mål.

Hur mycket tränar du?

- Tio pass i veckan, det blir 15- 20 timmar.

Vad är det som du gillar med kampsport?

- Utmaningen. Att trigga tävlingsinstinkten, att komma upp i buren och möta motståndare. Båda har förberett sig på samma sätt och ska peaka för stunden, tre månader av träning ska utmynna i 15 minuter match.

Kommer du blåslagen till jobbet på universitetet?

- Nej, det händer att jag har blåmärken men det är inte en så farlig idrott att hålla på med. Vi är ganska måna om att hålla oss skadefria, annars kan man inte träna så mycket. Efter match kan det vara lite mer blåmärken, men det är sällan någon större fara, bara ytliga skador som läker på någon vecka. Och kollegerna tycker det är spännande att följa mig.

Och följa honom har hela världen kunnat göra. Tor Troéng var en av deltagarna i den sjuttonde säsongen av den amerikanska realityserien The Ultimate Fighter som sändes i början av 2013. I serien får professionella MMA-utövare, som ännu inte slagit igenom på allvar, tävla mot varandra om titeln The Ultimate Figther. Tor Troéng tog sig till kvartsfinal.

Närmast väntar en match på UFC-galan i Dublin den 19 juli.

Vilket är ditt mål?

- Jag siktar på att bli titelhållare.