Karriär

Misströsta inte om nya jobbet inte blev som du tänkt dig

Foto: Agnieszka Wozniak
Foto: Agnieszka Wozniak

Trivs du inte på ditt nya jobb? Det är inte ovanligt att första tiden är lite skakig, men det finns sätt att förbättra situationen.

Publicerad

Det är rimligt att förvänta sig att må bra när du ägnar mycket av din vakna tid på jobbet − och att trivas är ett sätt att mäta att du är rätt för rollen. Ta dina känslor på allvar, men tänk samtidigt på att det ofta innebär en viss olust att vara ny på en arbetsplats.

I en artikel i Forbes listar karriärskribenten Caroline Ceniza-Levine några tips, här i urval, för att förbättra situationen:

Avvakta

Om du misstänker att dina känslor har att göra med att du är ny, sätt upp ett datum i kalendern för att stämma av hur känslorna utvecklas. Därefter kan du fatta ett beslut kring hur du vill gå vidare. Att fundera för mycket över nuvarande situation tar mycket energi.

Sätt längre deadlines

Du är alltid mindre effektiv i början av ett nytt jobb. Räkna därför med längre tidsåtgång när du ge löften till kollegor och din chef. Annars riskerar du att göra andra besvikna. Det spär på olustkänslorna och skapar onödig stress.

Hitta en kompis

Vänskap på arbetsplatsen är viktig, men i början har relationer inte hunnit utvecklats och det kan påverka din stämning. Prioritera att samarbeta med andra, häng med på luncher, gå runt och prata med kollegor eller delta i företagsaktiviteter.

Be en mentor om råd

En extern rådgivare kan bidra med bra perspektiv på din situation. Har du inte redan en mentor, hitta någon som har erfarenhet av olika organisationsmiljöer. En mentor kan ha tips för hur du kan anpassa dig, eller uppmuntra dig att hålla kursen.

Lista fördelarna

Om du känner dig nere är det lätt att de negativa känslorna eskalerar. För att motverka detta gäller det att se fördelarna med ditt jobb. Här kan det underlätta att göra en lista. Skriv ner varför tog du jobbet, vilka möjligheter du såg eller vad som känns spännande nu. Det kan hjälpa dig att få tillbaka gnistan.

Slutligen kan det också vara lämpligt att koppla in chefen om du har identifierat en specifik orsak till att du inte trivs. Då kan du få hjälp att gå vidare.