Karriär

Missarna som kan sabba arbetsintervjun

Kände du att arbetsintervjun gick kanon? Men jobbet blev ändå inte ditt? Det kan finnas tre skäl till det. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Kände du att arbetsintervjun gick kanon? Men jobbet blev ändå inte ditt? Det kan finnas tre skäl till det. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Fick du inte jobbet trots att intervjun gick utmärkt? Tre överraskande skäl kan ligga bakom att mötet med arbetsgivaren inte ledde till en anställning.

Publicerad

En artikel i affärstidningen Forbes lyfter fram tre misstag som kan resultera i det tråkiga beskedet att jobbet du sökt inte blev ditt − trots att du själv kanske tyckte att anställningsintervjun gick som en dans:

För mycket fokus på meriter

Det är ett misstag att tro att ditt CV räcker för att landa drömjobbet. Se det snarare som en inträdesbiljett till intervjun, men under samtalet behöver du fortfarande berätta för arbetsgivaren vad du kan bidra med till företaget. Istället för att bara upprepa dina meriter under intervjun bör fokus ligga på att förmedla ditt värde.

Missar företagskulturen

Företag med bra kulturer letar inte bara efter någon som kan göra jobbet. De vill också ha någon som passar in i företagets värderingar och kan bidra till teamet. Det här är något som många jobbkandidater ofta glömmer att visa. Att lyfta fram att du passar in i företagskulturen är särskilt viktigt nu när många intervjuer sker digitalt.

Osäkerhet kring ditt värde

Trots att du har lång erfarenhet kanske du har farhågor om att steget till en ny roll är för stort. I själva verket kanske karriärklivet inte är så långt, men om du själv tvivlar på ditt värde kan dessa signaler plockas upp av arbetsgivaren. Det kan leda till en osäkerhet kring om du verkligen är rätt person för jobbet.