KARRIÄR

Missa inte det här på din Linkedin-profil: ”Syns direkt att du är en rookie”

Charlotte Hågård, karriärcoach och Linkedin-expert.
Charlotte Hågård, karriärcoach och Linkedin-expert.

Lägg in två bra bilder, skriv flera yrkesrubriker och fixa din URL. Det är några av sakerna du bör göra med din Linkedin-profil för att synas för rekryterare och inte ”se ut som en rookie”. Här är Linkedin-experten Charlotte Hågårds bästa tips.

Publicerad Uppdaterad

Vem ska man välja som intervjuperson när man vill skriva en artikel om hur Ny Tekniks läsare kan fixa sina Linkedin-profiler? Kanske är det den vars profil hamnar överst när man skriver in ”Linkedin-expert” i sökfältet.

– Ja, för det var väl så du hittade mig? Det finns säker många som är duktiga, men det här är ju ett tecken på att jag gjort något rätt, säger Charlotte Hågård, som även har blivit intervjuad av BBC tack vare sin ”sökoptimerade” profil.

Hon titulerar sig, bland mycket annat, även som karriärcoach, författare och föreläsare och gav sina bästa Linkedin-tips till Ny Tekniks läsare redan 2017. På de fem år som passerat har det hänt en hel del. I dag är Linkedin etablerat som den kanske främsta plattformen för yrkesmänniskor och har omkring fyra miljoner svenska användare.

– Numera har även fler förstått värdet av att göra inlägg och att jobba med sin profil, säger hon. 

Det gör även att kraven på hur en profil bör vara utformad för att synas för rekryterare har ökat. Här är Charlotte Hågårds främsta tips för hur du fixar din Linkedin-profil.

Skriv yrkesrubrik(er)!

Det är en av de första saker som syns på din profil och en av vanligaste missarna, menar Hågård. Att bara skriva ”civilingenjör” beskriver förmodligen inte allt som du kan och är.

– Du har inte bara en yrkestitel utan det finns flera delar av ditt jobb. Skriv in dem i rubrikerna, säger Charlotte Hågård som på sin egen profil skrivit in fler än tio olika yrkestitlar och förmågor.

Använd TVÅ bra bilder

Tycka vad man vill, men profilbilden (ett porträtt av dig) är viktig för att skapa förtroende och verka personlig, menar Hågård. Integritetsinställningarna måste sättas så att alla, inte bara dina kontakter, kan se bilden. Lägg även in en egen bakgrundsbild för att sticka ut

– Jag har även lagt in lite text i bilden om vem jag är och vad jag gör. Det behöver man så klart inte göra, men tänk på att den här bilden är allra överst i din profil och alltid är det som syns först, säger hon.

Lägg ut dina kompetenser

En ”superviktig” del, särskilt för dem som vill söka jobb via Linkedin, är att lägga till kompetenser. Linkedin har listat tiotusentals och du kan välja upp till 50.

– Det är de redan listade kompetenserna som rekryterare kan söka på, men du kan även skapa egna om du har någon väldigt specifik, säger Charlotte Hågård.

Skriv en ordentlig presentation

I fältet ”Om” (tidigare kallat ”sammanfattning”) får du 2 600 tecken på dig att skriva en presentation. Använd dem väl, uppmanar Hågård.

– Den här delen är viktigt för den ligger relativt högt upp och är en plats där du kan skriva mer fritt om dig själv och vad du kan, säger hon.

Berätta om dina erfarenheter

Under sektionen ”erfarenheter” listar du olika företag du jobbat på och positioner du haft.

– Visst, du är ingenjör, men vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden har du och vad har du åstadkommit? Det måste du berätta här! säger Charlotte Hågård.

Hon poängterar att rekryterare söker på kompetenser och roller.

– Jag blev till exempel intervjuad av BBC för att journalisten skrev ”cv + expert” i Linkedins sökfält och då kom min profil högst upp, säger hon.

Skaffa rekommendationer

Alla vet att det är du själv som skrivit som står i din profil. Nyttja därför Linkedin-funktionen ”rekommendationer” och be chefer, uppdragsgivare och kollegor att skriva några fina rader om hur det varit att jobba med dig.

– Jag har gjort det till en vana när jag jobbar med någon att be om rekommendationer och har 40 stycken i min profil nu. Det är en viktig men underskattad del, säger Charlotte Hågård.

Fixa din URL

När du skapar din profil genereras det en URL som består av ditt namn och en samling siffror. Detta går att ändra. Klicka för att redigera i rutan där det står ”offentlig profil och webbadress” i högra hörnet på din profil. Ta bort sedan siffrorna och välj en adress med bara ditt namn eller annat som ser snyggt ut om adressen som bara innehåller ditt namn är upptagen. 

– Man vill ju ha en snygg url-adress om man vill dela sin Linkedin-profil likt ett digital visitkort. Annars syns det direkt att du en är rookie.

Anpassa för internationellt jobbsök

Under sektionen ”profilspråk” kan du addera en profil på ett annat språk till det som är din primära profil. Har du bara en svensk profil så kommer du inte få några förslag från resten av världen.

– Kanske funkar det med engelska i Sverige. Men annars ska man ha två språkprofiler om man är seriös med att söka i både Sverige och i utlandet, säger Charlotte Hågård.