Krönikor

Med målet att förändra världen

Helen Ahlbom, telekomreporter.
Helen Ahlbom, telekomreporter.

KRÖNIKA. Om jag var 25 igen hade jag lockats av ett jobb på Mobile Life Center i Kista utanför Stockholm. Det är ett forskningscenter för ”mobila tjänster och det mobila livet”.

Publicerad

Där jobbar 45 forskare med examen från olika vetenskapliga discipliner och från 14–15 olika länder.

Där är företag som Ikea och Ericsson med som samarbetspartner.

Där vill man förändra världen.

Jag är övertygad om att det skulle ha fångat mitt intresse som nykläckt civilingenjör.

Och jag tror att ställen som Mobile Life Center kan locka nya grupper av studenter att vilja bli ingenjör. Det är inte för sent! Sista anmälningsdag för höstens högskolestudier är 15 april.

Mobile Life är ett av landets 19 så kallade Excellence Center, som får pengar under tio år från innovationsmyndigheten Vinnova.

Det startades 2007 med Kia Höök som initiativtagare. Hon är professor i medieteknik och interaktionsdesign på KTH, och har fått rader av utmärkelser.

Kia Höök vågar tänka nytt och har lyckats få med sig anslagsgivarna. Bland annat för att forska på kombinationen teknik, känslor och design.

Forskningen vid Mobile Life har sin utgångspunkt i det lekfulla, i underhållning och i vad människor gör på sin fritid.

Mer nöje än nytta alltså. ”För vad går livet ut på? Jo, samvaro och lek”, som Kia Höök brukar säga.

Hennes forskare tittar på hur tekniken kan göras mer användbar, så att människorna både förstår och gillar att använda den.

Om forskningsresultaten i ett senare skede får praktisk nytta även professionellt är det förstås ett extra plus. Men det primära för Mobile Life Center är att undersöka mänskliga interaktioner där spelplanen är den lekfulla.

”Vårt fokus är det roliga”, sa Kia Höök nyligen i ett inslag på TV4 News. Trots – eller kanske tack vare – detta har forskningen på Mobile Life Center stöd från flera företag. Redan från början var Ericsson, Nokia, Microsoft och Telia Sonera med som partner. Bland nykomlingarna finns Ikea och ABB.

Enligt Ikeas forskningschef Mikael Ydholm är det just Mobile Lifes forskning på ”det som får oss att må bra och ha roligt” som lockar företaget.

Annica Waern, ny ledare för Mobile Life Center sedan 1 april i år, berättar att forskarna planerar en studieresa tillsammans med sina företagspartner. Troligen bär det av till Indien, där några av företagen har goda kontakter.

Vilken ung ingenjör skulle inte vilja hänga med på den resan?