Karriär

Många bollar i luften är kasst

David Sanbonmatsu och David Strayer med körsimulatorn som de använde i studierna av hur mobilprat och bilkörning passar ihop. Foto: Foto: David Strayer, University of Utah
David Sanbonmatsu och David Strayer med körsimulatorn som de använde i studierna av hur mobilprat och bilkörning passar ihop. Foto: Foto: David Strayer, University of Utah

Ju högre tankar du har om din simultanförmåga, desto sämre är den. En studie ger argument åt dem som vill ha lagstiftning mot mobilprat under körning.

Publicerad

Forskarna ville ta reda på vilken sorts personlighet de typiska mångsysslarna har och varför de envisas med att göra en massa saker samtidigt.

Forskarna hade en föreställning om att de som gärna tittar på tv och sms:ar och hänger på Facebook samtidigt också har fallenhet för det.

Det var precis tvärtom. De som var mest intresserade av att göra många saker samtidigt var de som överskattade sin förmåga allra mest.

De tror att de är så bra på det, men forskarteamets tester visar att de har svårt att koncentrera sig och stänga ute störande intryck. Personerna i undersökningen fick lösa matteproblem och samtidigt minnas bokstäver i en viss ordning och det gick inte alls bra.

Forskarnas slutsats är att det inte för att de här människorna är bra på att göra många saker samtidigt som de gör det. I själva verket är de dåliga på impulskontroll och kan inte stänga ute ovidkommande intryck.

De som vill ha många bollar i luften är äventyrslystna typer, som gärna tar risker. De blir lätt uttråkade och söker ständigt ny stimulans, nya utmaningar, nya belöningar.

Tyvärr är det samma typ av människor som gärna kör bil och pratar i mobiltelefon samtidigt, visar studien som psykologiprofessorn David M Sanbonmatsu och hans team vid universitetet i Utah har gjort. Studien publicerades tidigare i år i den vetenskapliga tidskriften PLOS One.

Tidigare forskning kring simultanförmågan visar att det är fysiskt omöjligt att processa flera uppgifter samtidigt i hjärnan, eftersom de kräver samma ställe i arbetsminnet. Därför är det mest effektivt att göra en sak i taget.

- Arbetsminnet är en flaskhals, förklarar hjärnforskaren Torkel Klingberg, som har skrivit böckerna Den översvämmade hjärnan och Den arbetande hjärnan.

Harvard-forskaren Clifford Nass, som har forskat mycket kring begreppet multitasking, säger att det ligger i människans natur att göra många saker samtidigt, bara hon får chansen. Och inte slutar vi att ägna oss åt ett medium, bara för att det kommer ett nytt, vi lägger till det. Tiden tar vi från det riktiga livet och blir allt mer stressade och förstörda i vår kognitiva förmåga, säger Clifford Nass.