Karriär

LKAB-ingenjörens nya kollegor är robothundar

Nikolaos Petropoulos som är 1:e forskningsingenjör på LKAB i Kiruna. Här tillsammans med två robothundar från Boston Dynamics. Foto: LKAB
Nikolaos Petropoulos som är 1:e forskningsingenjör på LKAB i Kiruna. Här tillsammans med två robothundar från Boston Dynamics. Foto: LKAB
Kirunagruvan 22 maj 2020. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT
Kirunagruvan 22 maj 2020. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Två kraftfulla robothundar ligger nu i hårdträning för att klara tuffa arbetsförhållanden under jord i LKAB:s gruva i Kiruna. Vid sin sida har de ingenjören Nikolaos Petropoulos som följer deras utveckling.

Publicerad

Nikolaos Petropoulos hade aldrig jobbat med robotar tidigare när han fick frågan om att ansvara för LKAB:s nya robothundar som lystrar till namnet Spot. Han tackade snabbt ja.

− Jag är utbildad inom gruv- och sprängteknik, men jag gillar all teknik och robothunden är ju en följd av ny teknik. Det är väldigt spännande att jobba med den och se hur den utvecklas, säger Nikolaos Petropoulos som är 1:e forskningsingenjör på LKAB i Kiruna.

Sedan september ägnar han dagarna åt att träna de två nya gruvarbetarna som så småningom ska samarbeta i utmanande och trånga miljöer.

Spot-robotens beteende och rörelser liknar en hund, men det handlar inte om en gullig familjehund. Med en vikt på drygt 32 kilo kan den snarare liknas vid en robust Dobermann.

− Det är en kraftfull maskin och kan bära en last på 14 kilo

Ska undersöka Kirunagruvan efter skalvet

Med en batterikapacitet på 90 minuter kan roboten smidigt tassa fram i oländig terräng och har inga större problem att navigera bland lera, grus, sand, damm och sluttningar − om de inte är alltför branta – under jord.

För LKAB innebär robotarna bättre möjligheter att utforska och inspektera svåråtkomliga områden i gruvan på ett säkert sätt. Robotarna ska exempelvis ta bilder efter nya sprängningar och leverera information om kvarvarande gaser till en operatör ovanför jord.

− Det här är en ny teknik och vi vet inte riktigt begränsningarna ännu, men den har stor potential, säger Nikolaos Petropoulos.

Kirunagruvan 22 maj 2020. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT
Kirunagruvan 22 maj 2020. Foto: Stefan Jerrevång/Aftonbladet/TT

Robotarna ska också vara med och undersöka ett skadat område i gruvan i Kiruna som den 18 maj i år drabbades av ett gruvskalv. Skalvet hade en magnitud på 4,1, vilket är rekordstort i för gruvmiljöer.

”Skapar en egen karta av terrängen”

Utrustad med ai-teknik och sensorer på kroppen lär sig robothunden själv hur den ska orientera och gå till väga för att samla in efterfrågad information. Och inlärningen av arbetsuppgifterna går snabbt. Efter några få försök kan den utgå från operatörens kommando och sedan ta ut optimal riktning mot ett mål som ska undersökas.

− Den skapar en egen karta av terrängen, läser av miljön, anpassar sig och söker bästa val av väg mellan punkt A till B. Ser den ett hinder kommer den försöka att ta sig runt.

Nikolaos Petropoulos upplever att interaktionen med den rörliga roboten fungerar bra. Han styr den med hjälp av en konsol med skärm och roterbar joystick.

− Det är väldigt lätt och vem som helst ska kunna manövrera den framöver, inte bara jag.

Algoritmerna anpassas för gruvmiljö

Den största ingenjörsutmaningen är i stället att se vad robothunden verkligen klarar av när den är i skarpt läge om ungefär ett år. Just nu beskrivs den automatiserade medarbetaren som en rookie, en trainee under utbildning.

− Utmaningen är nog att inte veta vad vi kommer att se framåt. Den är egentligen inte designad för gruvförhållanden utan för byggarbetsplatser.

För att klara de specifika uppgifterna samarbetar LKAB med robottillverkaren Boston Dynamics för att justera algoritmerna, men utveckling sker också i dialog med robotgruppen vid Luleå tekniska universitet.

− Det gör vi för att utveckla roboten till det vill och att anpassa den för att fylla LKAB:s behov. Den kan bli en annorlunda robot i framtiden, säger Nikolaos Petropoulos.

Boston Dynamics

Spot är utvecklad av Boston Dynamics, ett amerikansk robotikföretag avknoppat från MIT som ägs av japanska Softbank.

Företaget har förutom Spot också utvecklat bland annat robotarna Big Dog och Atlas som under åren visat upp en rad spektakulära förmågor.

Sedan 2019 är det möjligt för företag att köpa Spot-roboten, tidigare gick det bara att leasa den. Sedan 2020 får även europeiska företag vara köpare.

Priset har uppgetts vara 74 000 dollar.