Innovation

”Lite handfast meckande och lite programmering”

Marcus Dittmer Wennermark hade flera jobb att välja mellan, men fastnade för ett som bildingenjör på Axis i Lund. Foto: Anders Hansson
Marcus Dittmer Wennermark hade flera jobb att välja mellan, men fastnade för ett som bildingenjör på Axis i Lund. Foto: Anders Hansson

Marcus Dittmer Wennermark är en av de över 100 som anställdes på Axis förra året. Fram till årsskiftet räknar bolaget med att rekrytera ytterligare 100.

Publicerad

”Love life? You’ll love working at Axis”, lyder rubriken på Lundaföretagets karriärsida på nätet.

Marcus Dittmer Wennermark jobbar numer på Axis. Han medger att han ”älskar livet”. Men det var inte den kopplingen som fick honom att söka jobb där.

– Jag gjorde mitt exjobb på Axis om temporal brusfiltrering och trivdes bra. Så jag kollade runt lite och såg att de sökte en ”product imaging engineer”, och tänkte att det kanske kunde passa mig.

Axis hade 743 FoU-anställda vid årsskiftet, 107 fler än året innan. Satsningen på fler FoU-ingenjörer fortsätter. Fram till årsskiftet räknar bolaget med att rekrytera 100 till.

Marcus Dittmer Wennermark sökte efter arbetsuppgifter med hög teknisk nivå. Han är 34 år, har en examen i teknisk fysik från Lunds tekniska högskola, och två års doktorandstudier. För honom var det också viktigt att få en känsla för hur väl ingenjörerna trivdes på sina jobb. Axis kände han till genom sitt ex-jobb. Men han övervägde också ett annat jobb, där han visste att en kompis gillade att jobba.

– För mig är det viktigt. Jag vill att företaget ska inse att folk inte mår bra av att behöva jobba 60 timmar i veckan under tre månader i sträck.

Marcus Dittmer Wennermark kallades till två intervjuer innan anställningen var klar. Först en med närmaste chefen och en person som han skulle jobba med dagligen.

– Då fick jag en del tekniska frågor.

Det andra mötet var med personalavdelningen, där de frågade om hans tidigare erfarenhet och ”hur hans klasskamrater skulle beskriva honom”.

– Och vad svarar man på det, skrattar han.

Och förstås standardfrågan, om vad han siktar på att göra om fem år, någon typ av chefsbefattning eller fortsatta teknikuppgifter?

– Jag svarade att jag gärna jobbar med tekniska uppgifter även framöver.

Jobbet på Axis är en tjänst som på svenska kallas ”bildingenjör i produktprojekt”, och är en anställning med blandat innehåll, vilket var exakt vad Marcus Dittmer Wennermark letade efter.

– Det är lite handfast meckande med kameran och lite programmering. Dessutom är jag inblandad i det produktionstekniska.

Det som överraskat honom mest är att han insett hur komplicerad en övervakningskamera faktiskt är.

– Och jag har mer kontakter med andra discipliner än jag räknat med, vilket jag verkligen uppskattar, säger han.